logo
01/05
30/04
29/04
2 ...

На Донеччині СБУ спіймала російську агентку, яка передавала дані через зв’язкового з УПЦ (МП)

12-12-2023 10:20694

На Донеччині СБУ спіймала російську агентку, яка передавала дані через зв’язкового з УПЦ (МП)
Фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну інформаторку фсб, яка коригувала удари рф по Силах оборони на Донеччині.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За матеріалами слідства, фігурантка «зливала» геолокації підрозділів ЗСУ в районі Краматорська.

Її «зв’язковим» був колишній настоятель одного з храмів УПЦ (МП) на Донеччині, який на початку повномасштабного вторгнення рф виїхав до країни-агресора та почав працювати на фсб.

Встановлено, що раніше зловмисниця була помічницею клірика, а після його втечі до росії - продовжила тримати із ним контакт.

Для налагодження розвідувально-підривної діяльності ворожа інформаторка на початку цього року виїжджала до рф через країни Євросоюзу.

Там вона зустрічалась зі своїм «куратором» від фсб – ексочільником розвідки артилерії 100-ї окремої мотострілецької бригади окупантів.

Під час зустрічі він провів з фігуранткою інструктаж, визначив їй основні завдання та канали комунікації через клірика УПЦ (МП).

Після цього зловмисниця повернулася в Україну і приступила до збору розвідувальної інформації на користь країни-агресора.

Одержані відомості передавала до рф через заздалегідь відпрацьований анонімний чат в популярному месенджері.

Співробітники СБУ задокументували злочинну діяльність ворожої поплічниці та затримали її у власному помешканні у селищі Красноторка.

Під час обшуку у затриманої вилучено мобільний телефон та планшет, які вона використовувала для передачі розвідданих окупантам.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру.

Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 8 років тюрми.

Комплексні заходи з викриття російської інформаторки проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news