logo
02/05
01/05
29/04
28/04
27/04
26/04
2 ...

Рада ЄС схвалила 12-й пакет санкцій проти рф: деталі

18-12-2023 18:10620

Рада ЄС схвалила 12-й пакет санкцій проти рф: деталі
Фото: europa.eu

Рада ЄС офіційно ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних  санкцій проти рф, зокрема запроваджується заборона на імпорт, купівлю або передачу алмазів з росії.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС. 

«У цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків і економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше повідомлення чітке, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємось непохитними у своїй відданості Україні та продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет», – прокоментував рішення Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Зокрема, ЄС вводить заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передачу алмазів з росії.  

Рада ЄС також додала 29 нових суб’єктів до переліку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс росії у її загарбницькій війні проти України.  

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, включаючи: хімічні речовини, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та сервомотори для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), верстати та частини машин. 

ЄС ввів подальші обмеження на імпорт товарів, які приносять значні доходи для росії і, таким чином, дозволяють продовжувати її агресійну війну проти України, таких як чавун і шпигелейзен, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольга, труби та труби на загальну суму вартістю 2,2 мільярда євро на рік. Вводиться нова заборона на імпорт зрідженого пропану (LPG) з 12-місячним перехідним періодом. 

Заборона на транзит, яка зараз діє на товари та технології подвійного призначення, що експортуються з ЄС до третіх країн через територію росії, буде поширена на всі бойові товари. 

З метою подальшого обмеження обходу сьогоднішнє рішення включає заборону російським громадянам володіти, контролювати або обіймати будь-які посади в органах управління юридичних осіб, організацій або органів, які надають послуги гаманців, рахунків або зберігання криптовалютних активів російським особам і резидентам. . 

ЄС встановлює вимоги щодо сповіщення для переказу коштів за межі ЄС будь-якою організацією, заснованою в ЄС, яка належить або контролюється організацією, заснованою в росії, або російським громадянином чи фізичною особою, яка проживає в росії.

Рада ЄС запроваджує жорсткіші правила відповідності, щоб підтримати впровадження ліміту цін на нафту та придушити обхід. Крім того, посилений механізм обміну інформацією дозволить краще ідентифікувати судна та організації, які здійснюють оманливі дії, такі як перевезення з судна на судно, що використовується для приховування походження або призначення вантажу та маніпуляцій AIS під час транспортування російської сирої нафти та нафтопродуктів. 

Сьогоднішнє рішення додає Швейцарію до списку країн-партнерів, які застосовують набір обмежувальних заходів щодо імпорту чавуну та сталі з росії, а також набір заходів контролю за імпортом, які по суті еквівалентні тим, що застосовуються в ЄС. 

Окрім економічних санкцій, Рада ЄС включила до списку значну кількість додаткових фізичних та юридичних осіб.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news