logo
01/05
30/04
2 ...

Профспілки Львівщини вивчають досвід Європейських робітничих рад

20-12-2023 13:38612

Профспілки Львівщини вивчають досвід Європейських робітничих рад
Фото: inlviv.in.ua

18 грудня Об’єднання профспілок Львівщини вперше взяло участь у стартовій онлайн-зустрічі «Минулий досвід для майбутнього» у межах проекту «EWC MENTOR: Effective Networking and Training Cooperation Reinforcement» (Менторство Європейських робітничих рад: Ефективна мережа та підсилення співпраці у навчанні), співфінансованого Європейським Союзом.

Як інформує Об'єднання Профспілок Львівщини, захід відбувся під патронатом Єврокомісії, учасниками стали близько 27 учасників з 12 країн Євросоюзу (зокрема Німеччини, Франції, Польщі, Литви, Португалії, Бельгії, Іспанії та Словаччини). Україну представили голова Молодіжної ради ОПЛ Олег Долінський та заступник голови ОПЛ Юрій Басараб.

Європейські робітничі ради (European Works Councils / EWC) є інформаційними та консультаційними органами, що представляють працівників європейських транснаціональних компаній. Обґрунтування створення Європейських робітничих рад пов'язане з економічною та політичною інтеграцією Європейського Союзу . Оскільки компанії ставали все більш транснаціональними, місцеві інформаційні та консультаційні органи (такі як робітничі ради) не мали прямого зв’язку з рівнем, на якому приймаються реальні рішення. Оскільки EWC об’єднують представників працівників з усієї Європи разом із європейським керівництвом, вони мають можливість отримати інформацію та отримати консультації щодо стратегії та статусу транснаціональних компаній. Саме тому для України на шляху до вступу в Європейський Союз важливо розпочинати співпрацю та вивчати досвід Європейських робітничих рад.

Стартову зустріч відкрив керівник проекту пан Mirosław Grzybek (Мірослав Гржибек) з FZZMiH. Після презентації партнерів було представлено основні цілі проекту та його структуру. Партнери обговорили, як використати потенціал існуючих мереж тренерів EWC для посилення програми «EWC Mentor» у межах проекту.

Також на зустрічі обговорили важливість розповсюдження інформації про діяльність EWC в Україні, механізми співпраці до моменту вступу нашої держави в ЄС та підготовки законодавчої бази для регулювання діяльності EWC.

Leopolis.news