logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

НБУ презентував набір пам’ятних монет, присвячених музичному символу Різдва «Щедрику»

22-12-2023 12:19500

НБУ презентував набір пам’ятних монет, присвячених музичному символу Різдва «Щедрику»
Фото: НБУ

Національний банк України 21 грудня презентував набір пам'ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів».

 

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Набір із трьох срібних пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» продовжує серію «Українська спадщина» та присвячений одному з національних музичних символів України – всесвітньовідомій колядці «Щедрик» в обробці композитора Миколи Леонтовича.

У 1922 році Українська республіканська капела під проводом видатного диригента Олександра Кошиця виконала «Щедрик» у найпрестижнішому залі Нью-Йорка – Карнеґі-холі. Згодом з’явилася його англомовна версія – колядка «Carol of the Bells» в обробці американського композитора українського походження Пітера Вільговського, що стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Презентація набору пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» відбулася 21 грудня 2023 року в Національному банку України.

«Уперше в українській нумізматиці ми обрали для монети форму дзвоника. Адже саме мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія цієї всесвітньовідомої пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання двох культур – української та американської – сприяли створенню композиції, яка тепер є символом Різдва в усьому світі, – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний. – Ми пишаємося національною спадщиною, що голосно представляє світові українську культуру та ідентичність. Ми пишаємося стратегічним партнерством зі США, які з першого дня війни допомагають нашій країні боротися з навалою тиранії та рашизму. Впевнений, що відносини між Україною та США лише міцнішатимуть. А монети-дзвоники, що поєднали в собі національні кольори України та США, стануть символом продовження нашої багаторічної співпраці».

«Бути поруч з Україною означає вшановувати всі аспекти наших спільних цінностей і культури. Ця монета відображає визначальний момент музичного обміну та прославляє унікальну культурну спадщину України. Це чудове свідчення глибокого та міцного зв’язку між нашими двома країнами, а також стійкості та сили України», заступник Голови Місії США в Україні Роберт Нідем під час презентації.

На знак пошани до спільних цінностей і традицій, а також як символ надії, яку в умовах повномасштабної війни допомагає підтримувати багатоаспектна допомога США, Андрій Пишний подарував пану Нідему один із перших примірників набору пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів». 

Кожна з трьох монет, що входять до набору, виконана у формі дзвоника, має номінал 10 гривень та виготовлена зі срібла 999 проби, маса дорогоцінного металу в чистоті – 31,1 г (кожна). 

На аверсі центральної монети набору зображено вертеп з різдвяною зіркою – культурний феномен, що зберігає глибокі історичні українські традиції. На аверсі двох інших монет розміщені збірні композиції янголів, що символізують чистоту, силу, Божу допомогу, захист та світло свята Різдва, а також рядки з пісні «Щедрик».

На реверсі центральної монети розміщено стилізовану композицію першого виконання «Щедрика» хором під проводом диригента Олександра Кошиця у 1922 році у Карнеґі-холі, над хором – силует ластівки, яка є головним персонажем пісні. На реверсі двох інших монет зображено стилізовані кольорові прапори України та США, композицію з історичних культових споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло з дзвониками, що символізує наповнення простору чарівними звуками мелодії колядки.

Монети з набору щедро оздоблені тамподруком (кольоровий друк), локальною позолотою (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,003 г) і вставками камінчиків (кубічний оксид цирконію діаметром 1,5 мм).

Їх дизайн створили художники мистецької групи «АртТріум»: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Реалізація набору пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ та банками-дистриб’юторами (АТ АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «АБ «РАДАБАНК», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ КБ «ПриватБанк») у 2024 році. 

Про початок реалізації Національний банк та банки-дистриб’ютори  інформуватимуть клієнтів додатково.

Тираж набору – до 5 000 штук.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news