logo
04/05
03/05
02/05
01/05
2 ...

СБУ взяла керівника управління Міноборони через розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів

23-12-2023 11:55725

СБУ взяла керівника управління Міноборони через розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів
Фото: СБУ, ОГП

У Києві правоохоронці затримали керівника одного з Головних управлінь Міноборони, який причетний до розкрадання 1,5 млрд грн на закупівлі артилерійських снарядів для ЗСУ.

Про це повідомляє СБУ та Офіс генпрокурора.

«За даними слідства, посадовець Міноборони у грудні минулого року підписав угоду з компанією-спецекспортером на придбання оптової партії артилерійських снарядів для українських захисників.

Але тоді бюджетні кошти не переказали на рахунки спецекспортера.

Новостворена Агенція оборонних закупівель Міноборони згодом уклала вигідніший контракт на постачання цих самих артснарядів із цим самим виробником», – йдеться у повідомленні СБУ.

Новий договір передбачав придбання боєприпасів напряму від виробника, що суттєво скорочувало терміни постачання продукції та зменшувало її вартість.

Проте фігурант справи, попри контракт, продовжив дію попередньої угоди з підприємством-спецекспортером.

Після пролонгації на рахунки афілійованої іноземної фірми-посередника перерахували майже 1,5 млрд грн. Ця сума на 30% перевищила вартість продукції за прямим договором з виробником.

Під час проведення обшуків на роботі та за місцем проживання фігуранта знайшли документи, які підтверджують незаконну діяльність.

«У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за ч. 2 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань) Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо повідомлення посадовцю про підозру.

Наразі фігуранта усунуто від виконання службових обов’язків. Крім того, Міністерство оборони проводить заходи для повернення до бюджету України привласнених майже 1,5 млрд грн.

Розслідування триває. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми», – йдеться у повідомленні СБУ.

Як уточнили в Міноборони, у службових приміщеннях підприємства «Прогрес» та Головного управління вчора вранці почались обшуки. Усі працівники міністерства, що були долучені до цього контракту, пройдуть тест на поліграфі.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news