logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Енергоатом завершив підготовку до повного переведення українських АЕС на американське паливо

27-12-2023 21:22535

Енергоатом завершив підготовку до повного переведення українських АЕС на американське паливо

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Енергоатом остаточно відмовився від закупівлі ядерного палива у держави-агресорки.

Задля переведення всіх енергоблоків на американське ядерне паливо Компанія провела цілий комплекс інженерних робіт, йдеться у повідомленні «Енергоатому». 

«Використання палива компанії Westinghouse на українських атомних енергоблоках почалось іще до повномасштабного вторгнення росії в Україну, але з лютого 2022 року ми пришвидшили процес переведення всіх реакторів вітчизняних АЕС на американське паливо. Наразі всі необхідні роботи фактично завершено. Це унікальний досвід України та неймовірне досягнення фахівців Енергоатома», – зазначив президент Енергоатома Петро Котін. 

Для роботи всіх вітчизняних енергоблоків з реакторами ВВЕР-1000 та ВВЕР-440 на американському паливі Westinghouse проведено низку заходів, зокрема: 

• закуплено програмне забезпечення для моніторингу активних зон реакторів та проведено відповідні навчання для фахівців Енергоатома; 

• виконано всі обґрунтування використання палива  Westinghouse; 

• закуплено необхідне обладнання для транспортно-технологічних операцій, зокрема кантувач для вивантаження ядерного палива та імітатори паливних збірок. 

Постачання на одну з українських АЕС імітатора, необхідного для підтвердження сумісності ТВЗ-WR, стало завершальним етапом у тривалому процесі підготовчих робіт. 

«Україна вчергове продемонструвала європейським державам способи подолання російського впливу в ядерній галузі. На сьогодні це справжній прорив, адже ще жодна країна у світі не проходила такого шляху. І наша держава показує справжній приклад», – наголосив Петро Котін.

Також одне із підприємств Енергоатома наразі займається розробкою дослідницьких зразків елементів і компонентів ТВЗ, які необхідні для роботи з ядерним паливом в активних зонах реакторів на українських АЕС. 

Leopolis.news