logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Україна має план на випадок затримки коштів від іноземних партнерів – Мінекономіки

27-12-2023 21:06581

Україна має план на випадок затримки коштів від іноземних партнерів – Мінекономіки
Фото: УНІАН

Україна спільно з міжнародними партнерами пропрацьовує кілька варіантів розвитку подій на випадок, якщо будуть затримки із фінансуванням від ЄС та США.

Про це в інтерв’ю Financial Times сказала перший віцепрем’єр-міністр України - міністр економіки України Юлія Свириденко. 

Втім, за її словами, Україна отримала від партнерів чіткі сигнали, що фінансування буде надано, водночас також пропрацьовуються альтернативні варіанти розвитку подій.

Запропонований ЄС механізм фінансування на 50 млрд євро включає 8 млрд євро в рамках інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах обсягом 8 млрд євро дозволить залучити в країну більше ніж 30 млрд євро.

«Це не просто збереження самої макроекономічної стабільності, а створення передумов для відновлення економіки та повернення українців», – відмітила Юлія Свириденко.

Юлії Свириденко зазначила, що у короткотерміновій перспективі перших місяців року, Уряд має альтернативний план що робити, якщо фінансування затримається. Водночас у довготривалій перспективі є ризик затримки виплат соціальним категоріям. Адже пріоритетом буде підтримка безпеки та оборони.

«Підтримка партнерів надзвичайно важлива», - підкреслила Юлія Свириденко, – Нам це потрібно терміново».

Перший віцепрем’єр висловила сподівання, що ЄС схвалить підтримку в рамках Ukraine Facility у лютому та надасть кошти до кінця березня.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news