logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Вартість будматеріалів для реставрації собору Святого Юра у Львові завищили вдвічі

28-12-2023 17:26881

Вартість будматеріалів для реставрації собору Святого Юра у Львові завищили вдвічі
Фото: Ser Grey

Управління капітального будівництва Львівської обласної військової адміністрації уклало угоду з місцевим ТОВ «Тім-Буд» на реставрацію території собору Святого Юра за 31,4 млн грн.

NGL.media з’ясували, що для реконструкції подвір’я планують використати плити з пісковика за значно завищеними цінами.

Це уже четверта спроба ЛОВА провести реставраційні роботи у комплексі Святого Юра. Вперше такий тендер вартістю 8,3 млн грн оголосили ще у листопаді 2018 року. Тоді угоду уклали з ТОВ «Підприємство Турист», але за півтора року ця компанія змогла освоїти лише мільйон гривень. Тож угоду розірвали і збільшивши суму до 10,7 млн грн у 2021 році оголосили новий тендер, за результатами якого уклали нову угоду – з тим же ТОВ «Підприємство Турист». Тоді ж NGL.media писали, що ця компанія, домагаючись перемоги у тендерах, уже неодноразово була помічена у недоброчесній конкуренції.

Уже очікувано компанія знову зірвала терміни виконання робіт і в кінці 2022 року управління капітального будівництва ЛОВА знову розірвала з нею договір, виплативши, за даними Prozorro, лише 1,8 млн грн. Зараз цю справу розслідує поліція, прокуратура підозрює директора ТОВ «Підприємство Турист» Володимира Смалюха у привласненні понад 2 млн грн.

Наступного разу тендер на реставраційні роботи у комплексі собору Святого Юра вартістю уже 31,7 млн грн оголосили 16 листопада 2023 року, але жоден підрядник не зголосився і тендер скасували. Але уже менше ніж за два тижні, 28 листопада, повторно опублікували умови тендеру у Prozorro і цього разу підрядник знайшовся – уже згадане ТОВ «Тім-Буд», з яким і уклали договір на 31,4 млн грн.

Згідно з новим договором, «Тім-Буд» має облаштувати внутрішнє подвір’я  собору плитами з пісковика, відремонтувати та облицювати сходи, а також відремонтувати інженерні мережі. Всі роботи планують завершити до кінця 2024 року.

В результаті перевірки кошторису NGL.media виявили, що вартість плит пісковика, яким викладуть подвір’я, завищена принаймні вдвічі. Вартість цих плит становить значну частину вартості ремонту – на них передбачено 6,3 млн грн. У кошторисі передбачена закупівля плит пісковика товщиною 60 мм за 3800-4400 грн/м2 (залежно від розміру плити). Проте в спеціалізованих будівельних магазинах такі ж  плити коштують 14001800 грн/м2. В результаті лише на плитах пісковика переплата складе близько 3,3 млн грн.

Управління капітального будівництва ЛОВА відмовилось коментувати  NGL.media виявлене завищення цін.

Засновницею львівського ТОВ «Тім-Буд» є Тетяна Дубровна, яка також є співзасновницею львівського благодійного фонду «Оланта Добро». Минулого року 28-річного директора цього фонду Івана Палька затримали за спробу незаконно вивезти двох чоловіків призовного віку через систему «Шлях».

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news