logo
27/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Самбірська міськрада зробила мешканцям новорічний «подарунок» – на 40 % підвищила тариф на воду

01-01-2024 12:421421

Самбірська міськрада зробила мешканцям новорічний «подарунок» – на 40 % підвищила тариф на воду
Фото: ілюстративне

У липні 2023 року президент України Володимир Зеленський можливе підвищення тарифів на воду назвав ганебним та непрофесійним рішенням.

Тим часом серед мешканців Самбора соціальними мережами розлетілася неприємна для них  новина – з першого січня 2024 року міська рада одразу на 40 відсотків підвищила  плату за централізоване водопостачання та водовідведення. Якщо до того за таку послугу платили 48 грн. 54 коп. за куб. м., то тепер 70 грн. 06 коп. Про це повідомив кореспондент Leopolis.news з посиланням на допис у Фейсбуці члена НСЖУ Юрія Леськіва.

За твердженням автора допису, це один з найвищих тарифів у Львівській  області. І це  при тому, що воду Самбір черпає з Дністра, а річка відразу на околиці міста, а не за кілометри від нього, тож нема потреби транспортувати її по трубах хтозна звідки.

Чому так сталося, що міськвиконком вдався до вкрай непопулярного кроку та ще в час війни?

Документи свідчать, що за сім років Самбірське управління водопровідно-каналізаційного господарства, яким керував призначений мером Юрієм Гамаром на посаду директора комунального підприємства Іван Маланкевич, спромоглося нажити 17 млн. грн. боргу. Були й інші тривожні сигнали. Чи можна було не допустити до такої фінансової катастрофи? А може, очільник міста про загрозливе становище не знав?

Якщо керівництво міської ратуші на катастрофу в своєму комунальному підприємстві чомусь стільки років поспіль закривало очі, вдаючи, що все гаразд, то не мовчало  Головне управління Державної податкової служби області. З цього відомства в міську раду двічі – у 2018 та 2022 роках надходили листи з вимогою вжити відповідних заходів для порятунку. Належної реакції на тривожні сигнали не було.

Все ж дійшло до того, що в середині минулого року міський голова звільнив керівника водоканалу. Та справа на цьому не закінчилася, адже наступнику діставалася важка боргова спадщина – 17 млн. грн. Як бути з ними?

Справа розглядалася в обласному Господарському суді, який 8 млн. грн. списав, а 9 млн. грн. залишив за комунальним підприємством. Цю суму міськвиконком своїм рішенням без глибокого аналізу та визначення винних у фінансовій кризі, переклав на плечі самбірчан – на 40 % підвищивши тариф. Зазначимо, не всім, а лише тим, що користуються централізованим водопостачанням та водовідведенням.

У лютому самбірчани отримають нові квитанції для оплати. Від рахунків, звичайно, не будуть радіти, але замислюватимуться, як економити воду і на чому. Можливо, менше митися.

Серед громади Самбора після розголосу в соцмережах про суттєва підвищення владою тарифів на воду вирує обурення безпринципністю більшості депутатів міської ради, які на явно непрофесійні дії влади закривають очі, чим намножують порушення. Мешканці вважають, що це ті обранці, які сподіваються для себе отримати певні блага, задовольнити власні потреби. Є й незгідні, але таких недостатньо. Маючи меншість у міському парламенті, вони не наважилися порушити питання про висловлення недовір’я мерові, сподіваючись на реакцію відповідних правових органів.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news