logo
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
12/01
07/01
2 ...

Парафіяни Краковця понад рік виганяють священика

22-10-2019 15:498874

Парафіяни Краковця понад рік виганяють священика

У прикордонному селищі  на Львівщині парафіяльний конфлікт. Днями раніше, 19 жовтня 2019 року, парафіяльна громада селища Краковець взялася силоміць виселяти з плебанії (церковний будинок) екс-настоятеля  храму св. Миколая Чудотворця.

 

Отець Іван Кащук понад сорок років служив на парафії. В  1991 році місцеві мешканці  офіційно зареєстрували релігійну громаду української греко-католицької церкви у селі Краковець Яворівського району і по сьогодні не існує іншої релігійної громади. Упродовж всього часу парафіяни смиренно виконували свої християнські обовязки та не мали жодних конфліктів. Більше того, завдяки спільним зусиллям та злагодженій кооперації вдалось привести до ладу місцеву святиню.

Духовна криза розпочалася майже рік тому, а головною причиною було те, що о. Іван Кащук служив у храмі УГКЦ зі своїм сином, який є православним священиком. Такі фамільярні відносини обурили місцевих прихожан та викликали резонанс у Єпархії.

Кілька днів потому Архієпископ і Митрополит Львівський  УГКЦ  відсторонив пароха греко-католицької громади смт. Краковець від своїх священичих обов’язків.

«3 грудня 2018 року перед святом «Введення»  приїжджав Владика УГКЦ  Володимир.  Іван Кащук тримав ключі від храму при собі і не відчинив церковних воріт. Люди три години молилися на вулиці і чекали дозволу  на вхід від Курії Львівської архиєпархії УГКЦ», – згадує місцева мешканка п. Оксана.

Після цього отець заметушився і з групою прихильників взявся збирати підписи на свою підтримку.

«Питання було поставлено так : Чи Ви за отця Кащука?  Спочатку парафіяни підписувалися, але там навіть не було вказано адресата. Потім, коли вийшов Указ Митрополита  Макарія, то все стало зрозуміло. Священик Іван Кащук вдався до обману і перейшов спочатку до УАПЦ, а згодом до ПЦУ. Тим самим зрадив релігійну громаду. Багато людей відмовлялись від підписів, коли дізнались правду»,  - розповідає Володимир Станіцький, голова церковної ради храму Св. Миколая Чудотворця.

Після того жителі Краковця провели масові збори селища у народному домі, де під вигуки «Ганьба!» остаточно вигнали отця Івана Кащука з парафії. Окрім цього основна вимога парафіян  була покинути церковний будинок. Оскільки була зима, то дали можливість пожити поки не закінчиться опалювальний сезон.

До речі, сім’я Кащук має де жити, в сільраді Краковця їм свого часу виділили земельну ділянку, на якій вони побудували приватний будинок.

«Ми просили і неодноразово попереджали священика звільнити парафіяльний будинок. Дали йому термін до 15 жовтня. Наші застереження проігнорували, тому ми прийшли церковною радою. Вони написали розписку, що зобов’язується до 26 жовтня покинути  церковний дім. Ми переконані, що все закінчиться мирно», –  додає Володимир Станіцький.

Сам отець Іван Кащук у своїх діяннях злочину не вбачає. Проте готовий покинути будинок громади  тим самим виконати ультиматум парафіян.

З відео оприлюдненого на сторінці Церква Святого Миколая, УГКЦ смт.Краковець у Facebook видно, як родина Кащук демонструє письмову згоду і підтверджує на словах покинути церковний будинок до 13:00 год.  26 жовтня 2019 року.

Син Івана Кащука, отець Марян у телефонному режимі підтвердив, що їхня сім’я залишить будинок.

«Ця будівля належить людям, що засвідчують офіційні документи. Ми за свій кошт утримували будинок. Виняток, коли за гроші парафії замінили вікна на другому поверсі», – стверджує отець Марян Кащук.

Основною причиною виникнення такого розколу вважає, що людей просто намовили теперішні священики.

«Ми не є «козачки з сусідніх сіл», як нас назвали. Нас є під 100 людей, є підписи. Ми вже подали документи на реєстрацію релігійної громади ПЦУ. Ми з батьком залишаємося служити  людям. Можливо будемо говорити про почергове Богослужіння у церкві», – додає о. Марян.

Нагадаймо, що під час конфлікту 19 жовтня 2019 року  під стінами плебанії  сталася сутичка між релігійною громадою УГКЦ і прихильниками о. Івана Кащука, який перейшов до православної церкви.

Іван ПИКУС, для Leopolis.news