logo
27/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

У новому році світові ціни на нафту стартували з підвищення

02-01-2024 11:05933

У новому році світові ціни на нафту стартували з підвищення
Фото: glavcom.ua

Ціни на нафту зросли на 1,5% у першу сесію нового року, оскільки трейдери занепокоєні потенційними перебоями з постачаннями на Близькому Сході після зіткнення в Червоному морі. 

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на Reuters.

Зазначається, що ціни на нафту марки Brent зросли на 1,20 дол, або на 1,5%, до 78,24 дол за барель, тоді як ціна на нафту West Texas Intermediate у США коштувала 72,66 дол за барель, що на 1 дол, або на 1,4%, більше.

«Опитування серед економістів і аналітиків передбачило, що цього року нафта Brent коштуватиме в середньому 82,56 дол за барель, що трохи вище, ніж середній показник у 82,17 дол за 2023 рік. Аналітики прогнозують, що слабке світове зростання обмежить попит, але очікують, що геополітична напруженість забезпечить підтримку», – йдеться в повідомленні. 

Також за словами аналітика CMC Markets у Шанхаї Леона Лі, ціна на нафту може змінитись через загострення ситуації в Червоному морі у вихідні й пік сезону попиту під час фестивалю весни в Китаї.

Лі додав, що прогнозований попит у святкові дні в Китаї також підвищує очікування відновлення цін у січні.

Додається, що ескалація конфлікту на Близькому Сході може закрити ключові водні шляхи для транспортування нафти, такі як Червоне море й Ормузька протока у Перській затоці. Після морського бою іранський військовий корабель поплив у Червоне море.

У неділю, 31 грудня 2023 року, вертольоти США відбили атаку підтримуваних Іраном бойовиків хуситів на контейнеровоз Maersk у Червоному морі, потопивши три кораблі хуситів і вбивши 10 бойовиків, підвищуючи ризики перетворення війни між Ізраїлем і Газою у більш широкий регіональний конфлікт.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news