logo
28/04
27/04
26/04
25/04
24/04
2 ...

Холдинг Фрідмана подав позов проти України через націоналізацію «Сенс Банку»

05-01-2024 16:31708

Холдинг Фрідмана подав позов проти України через націоналізацію «Сенс Банку»
Фото: naspravdi.info

Компанія ABH Holdings S.A. (ABHH) подала запит на арбітраж (Request) і позов проти України з вимогою повної компенсації за «незаконну експропріацію» «Сенс Банку» (раніше — Альфа-банк) українською владою шляхом «примусової націоналізації».

Як зазначено у пресрелізі, відповідний позов компанія російського мільярдера Михайла Фрідмана подала до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID) 29 грудня 2023 року.

Як зазначається, заявлена сума становить понад один мільярд доларів США. Правовою підставою позову є Договір між Бельго-Люксембурзьким економічним союзом та Урядом України про взаємне сприяння та захист інвестицій.

Як відомо, Україна стала власником 100% акцій “Сенс Банку” (колишній “Альфа Банк Україна”) у липні 2023 року.

Нагадаємо, що народжений у Львові Михайло Маратович Фрідман є російським олігархом, бізнесменом єврейського походження, громадянином росії та Ізраїлю. Він також вважався близьким товаришем міського голови Львова Андрія Садового та був ініціатором проведення у Львові щорічного фестивалю Leopolis Jazz Fest. У жовтні 2023 року Садовий забрав у Фрідмана «Почесний знак святого Юрія».

У вересні 2023 року СБУ заочно повідомила про підозру Фрідману. Його звинувачують у фінансуванні війни проти України.

Як заявляла СБУ,  з початку повномасштабного вторгнення рф він «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів росії. Серед них – «Тульський патронний завод», який виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.

Як відомо, у зв’язку з військовою агресією російської федерації в Україну проти Михайла Фрідмана та його бізнесу введено санкції. Також накладено арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали Михайлу Фрідману.

Наразі підозрюваний переховується від правосуддя за кордоном. Тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news