logo
06/05
05/05
04/05
03/05
2 ...

Над Азовським морем, ймовірно, збили рідкісний літак рашистів А-50 та підбили Іл-22

15-01-2024 09:52780

Над Азовським морем, ймовірно, збили рідкісний літак рашистів А-50 та підбили Іл-22
Фото: ілюстративне

Увечері 14 січня з’явились повідомлення про збиття російського розвідувального літака А-50 та про пошкодження ворожого Іл-22М над Азовським морем.

Сьогодні вранці цю інформацію певним чином підтвердив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук та джерела «Української правди» у владі.

«Близько 21:00 українськіми підрозділами було нанесено вогневе ураження по двом літакам вкс рф, а саме літаку А-50 ДРЛО та бомбардувальнику ІЛ-22, які перебували над акваторією Азовського моря.

А-50 збитий, а ІЛ-22 підбитий, проте перебував в повітрі і намагався дістатися до найближчого аеродрому, проте зник з радарів, після початку зниження, в районі Керчі», – повідомив у Telegram заступник комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Юрій Мисягін.

Згодом спікер української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук повідомив, що його джерела фіксують зникнення з радарів А-50 в районі Азовського моря та підбиття Іл-22.

«За попередніми даними, інформація підтверджена, тому очікуємо коментарі від Повітряних сил. Якщо говорити про літак дальнього радіолокаційного стеження, то їх виготовлено було всього ≈30 одиниць. Ціль жирнюча», – повідомив Братчук у Telegram.

Як повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на джерела у Силах оборони, А-50 збили одразу після того, як він заступив на чергування в районі Кирилівки, близько 21:10 - 21:15. Він припинив відповідати на запити тактичної авіації, згодом пілот російського Су-30 зафіксував займання та падіння невстановленого повітряного судна.

Іл-22М1 (бортовий номер 75106) чергував в районі Стрілкового, його підбили біля узбережжя Азовського моря близько 21:00. Пошкоджений літак хотів здійснити посадку в Анапі, пілот запросив евакуацію, а також виклик медиків та пожежників.

Інформауція про збиття А-50 також з’явились у російських пабліках.

Офіційно українське командування інформацію про збиття російського літака не коментує. Водночас, командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук у Telegram частково підтвердив ураження цілі.

«(Емодзі літака) Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди! P.S. Поки без деталей», – написав Олещук.

Також інформацію про збиття літаків підтверджують джерела «Української правди».

«А-50 точно. А Іл-22 − на 98%», − повідомив співрозмовник видання.

Водночас у соцмережах озвучували і версію, що російські літаки збила самі ж окупанти з ППО.

Літак A-50 − це судно дальнього радіолокаційного стеження. Воно призначене для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також для наведення на них винищувальної авіації.

За даними відкритих джерел, на росії таких літаків 9. Вартість кожного з них 330 мільйонів доларів.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news