logo
06/05
05/05
04/05
03/05
02/05
01/05
2 ...

У Польщі домовилися з перевізниками про призупинення блокування кордону України

16-01-2024 14:49567

У Польщі домовилися з перевізниками про призупинення блокування кордону України
Фото: ДПСУ

Польські далекобійники, які з листопада заблокували деякі пункти пропуску на кордоні з Україною, призупинять свій протест до 1 березня після підписання угоди з урядом.

Про це заявив міністр інфраструктури Даріуш Клімчак, інформує «Reuters».

«Ми підписали угоду. Результатом угоди буде припинення протестів на автомобільних пунктах пропуску в трьох містах: Корчова, Гребенне, Дорогуськ», – сказав міністр інфраструктури Даріуш Клімчак.

«Акція протесту буде припинена до 1 березня», – додав він і зазначив, що подальші переговори тривають.

Як відомо, польські водії вимагали від ЄС відновити систему, згідно з якою українські компанії потребують дозволу на роботу в блоку, а також для європейських далекобійників, які в’їжджають в Україну.

Також далекобійники хочуть, щоб порожні вантажівки з ЄС були виключені з системи електронної черги в Україні.

Як зазначив Томаш Борковскі з Комітету захисту транспортників і роботодавців транспорту, протест буде призупинено з 11:00 GMT у середу.

«Ми погодили певні умови, ми дамо час уряду попрацювати, оскільки це новий уряд», – сказав він.

Основні пункти угоди включають моніторинг рішень, розроблених спільно Польщею та Україною для полегшення ситуації зареєстрованих в ЄС водіїв в Україні, переговори з ЄС щодо його угоди з Україною та переговори з Європейською комісією щодо фінансової підтримки польських перевезень. компаній.

Угода передбачає посилення перевірок на дорогах, щоб українські далекобійники не могли надавати послуги, не передбачені угодою між Україною та ЄС.

Одна з лідерів акції протесту далекобійників у Дорогуську Едита Озигала зазначила, що акцію можуть відновити у будь-який момент, якщо узгоджені умови не будуть повністю виконані.

Як повідомляли, з 6 листопада 2023 року учасники акції на території Польщі перекривають рух вантажівкам на трьох напрямках.

Одна з головних вимог організаторів протестів – повернення до практики видачі дозволів для українських вантажоперевізників і зменшення їхньої кількості від довоєнного рівня, коли видавали до 200 тис. дозволів на рік. Крім того, перевізники хочуть, щоб порожні польські вантажні автомобілі, які повертаються з України до Польщі, могли проїжджати кордон без еЧерги і не чекаючи 10-12 днів. Також, перевізники вимагають посилити правила перевезення за ЄКМТ (сертифікат Європейської конференції міністрів транспорту).

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news