logo
01/05
30/04
2 ...

Майже тисяча підприємств Львівщини постраждали внаслідок кібератаки на Київстар

16-01-2024 19:15689

Майже тисяча підприємств Львівщини постраждали внаслідок кібератаки на Київстар
Фото: пресслужба ЛОВА

За попередніми оцінками приблизно тисяча підприємств Львівщини постраждали внаслідок кібератаки на Київстар.

Про це інформує пресслужба Львівської ОВА.

Уранці 12 грудня минулого року у роботі мобільного оператора «Київстар» стався «технічний збій». Згодом у компанії повідомили про хакерську атаку. За фактом кібератаки на «Київстар» Служба безпеки України відкрила кримінальне впровадження. 

Як розповіли сьогодні, 16 січня, під час брифінгу у офіційному медіацентрі при Львівській ОВА за попередніми оцінками приблизно тисяча підприємств Львівщини постраждали внаслідок цієї кібератаки. 

«Щонайменше 80% виробничих підприємств області зазнали збитків, які можуть вимірюватись і десятками тисяч доларів в кожному окремому випадку.  За попередніми оцінками це приблизно тисяча виробництв. Наразі ми прокомунікували з Асоціацією роботодавців, Європейською бізнес асоціацією і іншими асоціативними структурами та кластерами щодо цієї інформації. Тобто збір триває. Відтак, просимо бізнес в довільній формі на електронну адресу департаменту економічної політики ЛОВА надсилати інформацію щодо наслідків такого втручання, адже є підприємці в яких окремі ланцюги на виробництві прямо функціонують завдяки телекомунікаційній мережі»,-  зазначив керівник департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда. 

Ці матеріали узагальнять і передадуть в Службу безпеки України, як чергові дані про злочини росії. 

«Тут не лише йдеться про протидію ворогу, який прагне знищити нашу цифрову інфраструктуру, а також те, наскільки бізнес залежить від цифрових інструментів і якщо це - серйозний рівень, то ми маємо готуватись до цього, починаючи з усвідомлення проблеми та завершуючи конкретними механізмами»,- пояснив начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської ОВА Максим Столярчук. 

Відтак, управління проводить активну роботу пов’язану з кіберзахистом тих ресурсів і інституцій, за які воно відповідає в своїй поточній діяльності. Проте, як зазначили спікери, цього недостатньо. Дуже важливою є особиста кібергігієна та кіберзахист кожного жителя. 

«Важливо, щоб і мешканці і установи все більше і більше приділяли уваги кібергігієні і особистому кіберзахисту. Особливо це актуально враховуючи, що у нас багато процесів переходять у цифрову сферу. 

Сьогодні маємо Дія.Освіту на якій є до десятка різних курсів пов’язаних з кібербезпекою та кібергігієною, також матеріали, які ми підготували на TouTube. Важливим моментом є залучення до цього процесу молоді. Адже дуже часто питання цифрової грамотності для старшого покоління є надзвичайно складним і проактивна молодь відіграє тут важливу роль», - додав Максим Столярчук. 

Також він заанонсував проект USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» Cyber Vouchers Administration Grant Program RFA-CCI-002 яка має низку перспектив і можливостей для бізнесу, особливо малого і середнього.  Про нього розкажуть вже найближчим часом.

Leopolis.news