logo
27/04
2 ...

Відбулося засідання Вченої ради ЛНМУ імені Данила Галицького

18-01-2024 16:06650

Відбулося засідання Вченої ради ЛНМУ імені Данила Галицького
Фото: відділ комунікації і промоції ЛНМУ ім. Данила Галицького

17 січня у Стоматологічному медичному центрі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького відбулося засідання Вченої ради. У ньому взяла участь т.в.о директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

Про це повідомляє відділ комунікації та промоції Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Відкрив засідання голова Вченої ради, виконувач обов’язків ректора, доктор медичних наук Орест Чемерис. 

Він вручив атестати доцента працівникам Університету: 

  • Ользі Барчук – доцентці кафедри організації і економіки фармації, технології ліків та фармакоекономіки ФПДО;
  • Ірині Коваленко – доцентці кафедри мікробіології;
  • Олександру Семенюку – доценту кафедри оториноларингології; 
  • Анні Четайкіній – доцентці кафедри терапії № 1, медичної діагностики та гематології і трансфузіології ФПДО. 

Голова Вченої ради також вручив дипломи лауреата 1 премії конкурсу «Краще видання року» у номінації «Монографії» співробітникам нашої Alma Mater:

  • завідувачці кафедри українознавства, д. філол. н., доцентці Тетяні Єщенко за працю «Феномен художнього тексту: комунікативний, семантичний і прагматичний аспекти»;
  • професорці кафедри клінічної імунології та алергології, д. мед. н. Світлані Зубченко зі співавторами за працю «Алергічні хвороби у призмі молекулярної алергології».

Відповідно до порядку денного, голова Вченої ради, виконувач обов`язків ректора, доктор медичних наук Орест Чемерис інформував членів Вченої ради про створення відокремленого структурного підрозділу – Університетська лікарня Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького на базі Львівської клінічної лікарні на залізничному транспорті філії «Центр охорони здоров’я» акціонерного товариства «Українська залізниця» та регіональної філії «Львівська залізниця» акціонерного товариства «Українська залізниця».

Виконувач обов`язків ректора Орест Чемерис нагадав присутнім, що 29 грудня 2023 року уряд підтримав рішення про передачу майна виробничого підрозділу «Львівська клінічна лікарня на залізничному транспорті» філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця» до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України для створення Університетської лікарні ЛНМУ імені Данила Галицького. Він повідомив про те, що продовжується процес реорганізації, створена комісія щодо передачі Університетові майнового комплексу лікарні. Фактично, в Україні це перша багатопрофільна університетська клініка, у якій проходитимуть навчання майбутні медики та надаватиметься допомога пацієнтам за програмою медичних гарантій. Згідно з законодавством та відповідно до доручення міністра охорони здоров’я України, мало відбутися голосування щодо створення окремого підрозділу Університету. Відтак Вчена рада одностайно підтримала це рішення.

Також голова Вченої ради Орест Чемерис нагадав присутнім про те, що відповідно до постанови КМУ України, Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького визначено замовником проєкту зі створення Національного реабілітаційного центру у  Львові в межах реалізації міждержавної угоди між Україною та Австрією. Цей експертний центр покликаний стати осередком навчання, освіти, вироблення нових стандартів в галузі реабілітації. Фахівці Університету напрацювали медичні завдання для закладу і надіслали їх до МОЗ України; триває переговорна робота із австрійськими виконавцями проєкту реабілітаційного центру. Справа тепер за відведенням землі під майбутню споруду. Очікується, що після підтримки Комісією з питань комунального майна Львівської обласної ради – Львівська міська рада найближчим часом проголосує за виділення земельної ділянки 2 га на користь Університету.

Підсумовуючи, голова Вченої ради наголосив, що ці два урядові рішення підкреслюють, що ЛНМУ імені Данила Галицького є авторитетом для держави та продовжує бути в авангарді всіх позитивних змін в галузі медичної освіти в Україні.  На додаток до появи нових клінік, колектив Університету активно працює над впровадженням нових освітніх програм та спеціальностей, потреба в яких викликана часом та обставинами. Йдеться про підготовку таких фахівців, як ортезист-протезист та психотерапевт-ерготерапевт, до ліцензування яких йде підготовка.

З інформацією про підсумки діяльності адміністративно-господарського відділу ЛНМУ імені Данила Галицького виступила проректор з адміністративно-господарської роботи Олена Шевага.

Звіт про роботу разових спеціалізованих вчених рад з присудження ступеня доктора філософії у ЛНМУ імені Данила Галицького оприлюднила відповідальна за діяльність разових спеціалізованих вчених рад у ЛНМУ імені Данила Галицького, професор Ірина Драпак.

Під час засідання члени Вченої ради висунули дві кандидатури у члени-кореспонденти НАН України:

  • завідувача кафедри фармацевтичної, органічної і біоорганічної хімії, професора Романа Лесика (Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології за спеціальністю «Фармація»)
  • завідувача кафедри клінічної імунології та алергології, професора Валентини Чоп’як (Відділення біохімії, фізіології і молекулярної біології за спеціальністю «Кріобіологія, імунологія».

Традиційно відбулося затвердження тем докторських дисертацій та голосування про присвоєння вчених звань. 

Члени Вченої Ради підтримали подання на присвоєння Музеєві хвороб людини імені його багатолітнього керівника – видатного клінічного патолога, доктора медичних наук, професора, заслуженого діяча науки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, академіка Національної академії медичних наук України, члена-кореспондента Національної академії наук України Дмитра Зербіно.

Leopolis.news