logo
01/05
2 ...

У Пустомитих здали першу чергу реконструйованих очисних споруд (ФОТО)

19-01-2024 20:34806

У Пустомитих здали першу чергу реконструйованих очисних споруд (ФОТО)

Сьогодні, 19 січня, у місті Пустомити відбулося офіційне відкриття І-черги реконструйованих очисних споруд.

Участь у заході взяла т.в.о. директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик, інформує пресслужба ЛОВА.   

Загальна вартість проєкту «Реконструкція очисних споруд у м. Пустомити Львівської області. Коригування» становить 51,8 мільйони гривень. Реалізацію будівництва здійснюють у дві черги. Вартість І черги – 38,8 мільйони гривень та ІІ черги – 13 мільйонів гривень.  

Станом на сьогодні проводять коригування проєктно-кошторисної вартості ІІ черги будівництва. 

Робочий проєкт передбачив проведення реконструкції існуючих каналізаційно-очисних споруд очистки господарсько-побутових стічних вод. Вони надходять від міста Пустомити із використанням сучасних енергозберігаючих технологій продуктивністю 2700 м3/добу. 

Реалізацію проєкту розпочали у 2019 році, фінансування виконаних робіт здійснили з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, державного та місцевого бюджетів. Завдяки спільному фінансуванню вдалося завершити роботи з будівництва І-ої черги очисних споруд продуктивністю 1350м3/добу. Зокрема з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, за цей період, залучили 12,6 мільйонів гривень. 

На 2024 рік запланували подальше фінансування проєкту за кошти місцевого бюджету та залучення коштів з інших можливих джерел фінансування, аби завершити роботи ІІ –ої черги будівництва у цьому році. 

«Очисні споруди у місті Пустомити експлуатуються з 1980 року та вже давно потребували оновлення. Після завершення робіт ефективність очистки господарсько-побутових стічних вод буде становити 88-99,2 %, стічні води проходитимуть повну механічну, біологічну очистку та знезараження завдяки чому до водойм повертатиметься чиста та безпечна для навколишнього середовища вода. Впровадження проєкту матиме позитивний вплив не лише на територію Пустомитівської громади але й на інші громади Львівщини, оскільки завдяки успішній реалізації робіт буде захищеними від забруднення неочищеними стоками ґрунти та води річки Ставчанки, а також річки Дністер до басейну якої вона належить», - зазначила Оксана Війтик.

Leopolis.news