logo
02/05
01/05
30/04
2 ...

Мінекономіки: в Україні наразі працюють 3,5 тисячі саперів, але цього недостатньо

21-01-2024 19:17595

Мінекономіки: в Україні наразі працюють 3,5 тисячі саперів, але цього недостатньо
Фото: ілюстративне

На сьогодні в Україні працює 3,5 тисячі саперів, проте для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій цього недостатньо.

На цьому наголосив заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний, який координує напрям гуманітарного розмінування, у інтерв'ю Укрінформу.

Посадовець зазначив, що за останніми даними зараз в Україні працює 3,5 тисячі саперів.

«Уявіть собі, 3,5 тисячі саперів – людей, що знають, як розміновувати. Це надзвичайно велика цифра, але цього для нас недостатньо. Мені здається, що якщо ми навіть з усього світу зберемо всіх саперів або навчених людей, які можуть розмінувати, і привеземо в Україну, це все одно буде недостатньо», – сказав Ігор Безкаравайний.

За його словами, в Україні діють урядові та неурядові оператори протимінної діяльності. Останніх налічується близько 15.

«Ринок є, є потреба, є ті, хто готові платити гроші, є ті, хто готові працювати на цьому ринку. І є світове співтовариство, експертне середовище, яке говорить, що такого у світі – 40 років вони займаються розмінуванням в усьому світі, всюди були – ніколи не бачили. І тому завдання уряду і конкретно Мінекономіки – сформувати сталі відносини між тими, хто хоче замовити цю послугу і готовий за це заплатити, і тими, хто хоче надати цю послугу згідно з ДСТУ, державними стандартами України», – пояснив Ігор Безкаравайний.

Щоб стати оператором протимінної діяльності, необхідно мати належно зареєстровану юридичну особу в Україні.

При цьому навіть не займаючись безпосередньо розмінуванням, компанія може мати статус оператора протимінної діяльності, «тому, що вона буде їхати в село, розповідати людям, як не треба взаємодіяти з небезпечними предметами тощо».

Підготувала Леся Бурбан, Leopolis.news