logo
03/05
02/05
2 ...

Більшість громадян України вважають, що йдуть шляхом до згуртованої політичної нації

22-01-2024 14:24470

Більшість громадян України вважають, що йдуть шляхом до згуртованої політичної нації
Фото: УНІАН

69% українців вважають, що потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

«У 2020 році лише 35% українців вважали, що країна йде шляхом об’єднання, а 58%, навпаки, тодішню ситуацію сприймали як рух до розколу. Після широкомасштабного вторгнення погляди українців кардинально змінилися. На кінець 2023 року більшість українців – 69% – дотримувалися думки, що українці потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації. Частка тих, хто бачить поглиблення суперечностей і розкол, скоротилася до 25%. Решта 6% не змогли визначилися зі своєю думкою», – йдеться у результатах дослідження.

У всіх регіонах більшість населення вважають, що українці долають внутрішні суперечності і йдуть шляхом згуртування. Відносно більше таких на Заході (74%) і в Центрі (39%). Водночас і на Півдні та Сході переконлива більшість бачать згуртування в єдину політичну націю (відповідно, 66% і 65%).

Також незалежно від мови спілкування вдома більшість респондентів вважають, що внутрішні суперечності долаються українцями. Хоча серед українськомовних респондентів частка таких респондентів дещо вища (75%), проте і серед російськомовних респондентів більшість (60%) оптимістичні щодо єднання українців.

Опитування проведено з 29 листопада по9 грудня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Всього опитано 1031 респондента, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами за кордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news