logo
02/05
01/05
2 ...

Чи можна стверджувати, що бурбон – це віскі ®

23-01-2024 15:16827

Чи можна стверджувати, що бурбон – це віскі ®

Бурбон – унікальний напій, який має глибокі корені в американській культурі та історії. Часто виникає запитання: чи можна вважати його видом віскі? Деякі люди вважають бурбон окремим різновидом алкогольних напоїв. І в них є свої аргументи щодо такої позиції. Наскільки вони правильні, з’ясуємо у статті.

Аргумент №1: Бурбон тому так і зветься, бо він не віскі

Дійсно, напій, в основі якого — кукурудзяне сусло, у нас називають бурбоном. Але якщо поглянути на етикетки будь-якого сорту й бренду, можна побачити напис Bourbon whiskey.

В англійській мові обидві назви застосовуються приблизно з однаковою частотою. В українській — словосполучення «віскі бурбон» практично не зустрічається, але суть від цього не змінюється.

Аргумент №2: Віскі роблять із ячменю, а з кукурудзи — тільки бурбон

Визначення «whiskey» є і в європейському, і в американському законодавстві. В обох випадках воно означає напій, що є дистилятом сусла із зернових культур, до яких також належить кукурудза.

Щодо визначення бурбона, то тут також усе зрозуміло. Це віскі, виготовлене із сусла, склад якого більш ніж на 50% є кукурудзяним. 

Аргумент №3: Справжнє ячмінне whiskey роблять тільки в Європі

Думка, що кукурудзяний алкоголь виготовляють виключно у США, достатньо поширена. Але вона не відповідає дійсності. Адже навіть для виготовлення скотчу, окрім односолодових сортів, може використовуватися і пшениця, і кукурудза. Це стосується й алкоголю ірландського походження.

Ба більше, можна назвати чимало європейських марок whiskey, де основною сировиною є кукурудзяне сусло. Наприклад, Teeling Single Grain Whiskey, де частка зерен культури становить 95% — більше, ніж у будь-якому американському бурбоні.

Аргумент №4: У нас заведено розділяти віскі та бурбон

Дійсно, щодо спиртних напоїв у людей сформувалося чимало стереотипів, з якими важко боротися. Візьмемо для прикладу хоча б кашасу. Це насправді ром, але її часто позиціонують як окрему категорію алкоголю.

В англомовній літературі bourbon однозначно сприймається як віскі. А як щодо магазинів, які формують сприйняття назв для чималої частини поціновувачів міцного алкоголю? У каталогах відомих онлайн-маркетів Master of Malt, Whisky Exchange, Total Wine тільки в останньому для Bourbon виділена окрема категорія. Але й для скотча також. У всіх інших – це підкатегорія whiskey.

В українських інтернет-магазинах аналогічно. І на спеціалізованих майданчиках Good Wine, ALCOMAG, WINETIME, і в маркеті алкогольних штук MAUDAU бурбон є підкатегорією віскі.

Висновки:

  • бурбон вважається віскі згідно з європейським та американським законодавством;
  • кукурудза є складовою багатьох сортів європейських whiskey;
  • в більшості інтернет-магазинів бурбон є підвидом віскі.

Отже, на цьому дискусійному питанні можна ставити жирну крапку.