logo
18/04
17/04
2 ...

Віконський визнав, що зробив кілька помилок під час відтіснення людей із колії в Соснівці

24-09-2019 12:064208

Віконський визнав, що зробив кілька помилок під час відтіснення людей із колії в Соснівці

Усі працівники поліції, які працювали у Соснівці на колії 21 вересня без розпізнавальних знаків чи перевищували свої повноваження, будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.

 

Про це заявив керівник Головного управління Нацполіціі у Львівській області Василь Віконський під час сесії ЛОР сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

Василь Віконський розповів, що представники Національної поліції та Патрульної поліції Львівщини виїхали у Сокаль, бо надійшло звернення від керівництва «Львіввугілля» про блокування транспортних комунікацій.

За словами Василя Віконського, після подій у Соснівці відкриті провадження за ч. 2 ст. 345 ККУ та ч. 2 ст. 279 ККУ. Зараз тривають досудові розслідування, усі пікетувальники відпущені.

Він також зазначив, що після подій у Соснівці до лікарень звернулися 9 працівників поліції та 10 людей, які були 21 вересня на колії.

За словами Віконського, після того, як працівники поліції застосували сльозогінний газ, люди розійшлися.

Відповідаючи на запитання про те, чи готовий Василь Віконський написати рапорт на звільнення після того, як особисто дав наказ про відтіснення людей, він сказав: «Тільки за вказівкою голови Національної поліції. Особисто ні».

Крім того, Василь Віконський визнав, що зробив помилку не відправивши на місце подій поліцію діалогу, а також дозволив поліцейським без розпізнавальних знаків відтісняти людей.

Василь Віконський сказав, що призначені службові розслідування стосовно дій правоохоронців у Соснівці, зокрема через порушення форми одягу, ймовірного перевищення службових повноважень та застосування спеціальних засобів.

За словами керівника управління Нацполіції Львівщини, жодних вказівок та наказів з Києва стосовно дій поліції у Соснівці він не отримував. Він додав, що шкодує, що не «проконсультувався ні з ким і не вивчив політичну складову цього питання».

Як повідомляли, сьогодні під час апаратної наради у Львівській ОДА у вівторок, 24 вересня, обговорили силовий розгін активістів у Соснівці, які блокують вагони з російським вугіллям.

Голова Львівської облдержадміністрації Маркіян Мальський заявив, що не знав про проведення поліцією операції в Соснівці. Він зазначив, що до цього мала б спрацювати переговорна група.

Також Мальський зазначив, що переглянув відео розгону блокувальників у Соснівці та вважає, що поліція перевищила повноваження. Відтак, Мальський попросив Віконського написати заяву на звільнення.

Нагадаємо, що 21 вересня під час поліцейських заходів з розблокування колії на станції «Соснівка» на Львівщині постраждали п’ятеро правоохоронців, 28 осіб затримали. Згодом їх відпустили.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 279 (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства) КК України. Санкція статті передбачає від двох до п'яти років позбавлення волі.

 

Як повідомляв 10 вересня депутат Львівської обласної ради Ігор Грабінський, м. Соснівка на Львівщині стояло понад 100 вагонів з вугіллям, привезеним з Росії. «Це вугілля привезене для збагачення на Львівську вугільну компанію. Воно розмитнене, кошти сплачені. Але люди обурені, бо стоять вагони з написами «Росія. Москва» на Львівщині. Це означає, що торгівля з Росією зараз триває», – сказав Ігор Грабінський.

Згодом у коментарі Укрінформу він розповів, що активісти, більшість із яких становлять учасники АТО/ООС, влаштували цілодобове чергування біля колій, не дозволяючи відправити вагони на збагачувальну фабрику. За словами Грабінського, вагони з російським вугіллям, яке закупила у країни-агресора приватна фірма, зафіксовані по всій Україні, нещодавно активісти відзняли відповідний відеоролик у Хмельницькому.

Леся БУРБАН, Leopolis.news