logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

Священник о.Володимир Турко: Волонтерська організація «Музика заради життя» провела понад 500 благодійних концертів

04-02-2024 11:181832

Священник о.Володимир Турко: Волонтерська організація «Музика заради життя» провела понад 500 благодійних концертів
Фото: о. Володимира Турка і з відкритих джерел

Добре знаний на Мостищині своєю активною громадянською позицією, священник о.Володимир Турко – співорганізатор волонтерської команди «Музика заради життя».

Священник о.Володимир Турко є настоятелем храмів у Хідновичах, Храпличах і Боратичах (Шегинівська ТГ). Він розповів Leopolis.news, що організацією благодійних концертів зі своїми однодумцями  займається п’ять років.

А нещодавно благодійну команду проєкту «Музика заради життя»  відзначено Подякою начальника Львівської ОВА Максима Козицького. Подяку вручили за популяризацію української пісні, патріотичну громадянську позицію, активну волонтерську діяльність, підтримку бойового духу військовослужбовців ЗСУ та з нагоди 5-річчя діяльності.

«Співорганізаторами цього волонтерського руху «Музика заради життя» є я, о.Володимир Турко, учасник фонду «Діти війни» Анатолій  Головань, і наш незмінний ведучий Микола Мазепа. За час роботи нашої команди  «Музика заради життя» було проведено понад 500 концертів» – розповідає о. Володимир.

Понад 500 благодійних концертів було організовано на відкритих майданчиках та в Народних домах міст і сіл Львівщини, в реабілітаційних центрах та шпиталях, у військових частинах Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської та Рівенської областей.

За зібрані кошти придбали та передали на фронт 6 автомобілів, велику кількість дронів, тепловізорів, рацій та гарнітур до них, біноклів, іншого обладнання, а також продукти, питну воду, одяг, засоби гігієни. Забезпечують шпиталі продуктами, медикаментами та всім тим, що потребують наші воїни на передовій.

Які саме артисти є учасниками вашого благодійного проєкту? – запитую.

«У концертах беруть участь почергово, понад  30 артистів. Нас запрошують виступити у багатьох містах і селах Львівщини. Великою є підтримка місцевих священників, які оголошують у храмі про наші виступи. Повідомляють про те, що в акції бере участь священник і це дуже згуртовує людей. Всі йдуть на такі концерти, щоб долучитися до підтримки ЗСУ.

Зараз з нами виступає народний артист України, колишній учасник легендарного гурту «Ватра», відомий своїми патріотичними піснями народний артист України Мар’ян Шуневич, а також поет, заслужений працівник культури України Богдан Стельмах. Зачаровує своїм співом дуже талановита львівська співачка, солістка Львівської  національної філармонії Анастасія Чубінська. Великий вклад у роботу волонтерського руху вніс ще один наш талановитий земляк, соліст гурту «Ватра», щира людина, великий патріот рідного краю заслужений артист України Володимир Питель. Виступає з нами і його сестра співачка Люда Питель – в її репертуарі українські народні, духовні пісні, вона вміло створює на сцені образ України-матері. До складу благодійної творчої команди входить чимало відомих артистів і колективів. Зокрема, заслужена артистка України Любов Фітьо, заслужений артист України Ігор Богдан, заслужений діяч мистецтв України Богдан Бовшик, скрипаль-віртуоз Назар Папіж, ансамбль «Ватра 80-х», тріо «Крайня хата». – продовжує розповідь о. Володимир.

На постійній основі у благодійних концертах беруть участь  всі артисти, які є у нашій групі, їх понад  30.

Священник о. Володимир Турко: «Коли розпочалася повномасштабна війна кожен з нас, напевно, ставив собі запитання: що я можу зробити для своєї Батьківщини, як допомогти нашим воїнам перемогти ворога і прогнати його з рідної землі? Тисячі людей долучилися до волонтерських рухів, мільйони наших співвітчизників дають пожертви і допомагають ЗСУ. Насамперед хочу подякувати всім людям доброї волі, моїм дорогим землякам, які приходять на такі благодійні концерти. Розуміють, що кошти йдуть на ЗСУ і жертвують різні суми. Дякую всім!

За ці зібрані кошти закуповуємо все, що потрібно для ЗСУ. Волонтерські поїздки до наших захисників організовує наш колега Анатолій Головань. Крім того, постачаємо ліки, продукти по шпиталях, реабілітаційних центрах, де проходять лікування і відновлення наші воїни.

У нас є гасло, під яким працюємо і живемо – «Поки війна – ми не зупиняємося!»

«Як проходять ваші виступи у шпиталях, перед військовими?»

«Наші виступи дуже чекають у військових госпіталях Трускавця, Львова, Винник, реабілітаційному центрі Великого Любеня, військовослужбовці у Моршині. Коли приїжджаємо на такі виступи, то обов'язково привозимо продукти, ліки, які передаємо нашим  військовим.

Розмовляючи з воїнами, які проходять реабілітацію після важких поранень, як духовна особа, я не бачив у їх очах ні розпачу, ні відчаю. Я в захопленні від їх стійкості і мужності!  Настільки вони переповнені оптимізмом і вірою в Перемогу. Живуть спогадами і надією знову повернутися до своїх побратимів на фронт, відомстити ворогу за загиблих друзів, прогнати ординців з рідної землі.

Виступаючи перед ними, я від імені усіх дякую за їх подвиг. Але надіємося, що після Перемоги ви всі прийдете до влади і наведете порядок. Щоб в Україні всі жили, дотримуючись Закону, і не було корупції».

Священник підкреслює, що значною є праця керівника волонтерського руху Миколи Стріжика. «Інколи за 150 км я їду на такі благодійні концерти, – після Богослужіння в храмі, молитви за наших воїнів. Бо дуже важливо, коли у таких благодійних акціях бере участь священник, наставляє всіх на добрі справи. Тоді і Бог допомагає, вирішуються всі проблеми, згуртовуються люди навколо волонтерів».

О. Володимир Турко звертається до всіх – сьогодні не можна залишатися осторонь. Кожен має поступати так, як підказує його серце і совість. Чекати перемогу вдома, мотивуючи, мовляв, що я зайнятий, працюю, – це не вихід. Всі разом мусимо об'єднуватися і допомагати нашій армії, кожен має бодай крапельку додати до Перемоги  – волонтерством, пожертвами.

«Мусимо боротися, протистояти ворогу разом. Я втратив на війні племінника, знаю, який біль, розпач переживають родини загиблих родичів. Тому нам разом, всім треба наближати Перемогу. Бо війна торкається кожного!

Я вірю, що Україна дасть світло і надію для цілого світу. Бо зараз цілий світ дивиться на нас, всі захоплюються героїзмом і стійкістю української нації. Тільки Перемога України принесе позитивні зміни у світову спільноту. І якою буде Перемога України – таким завтра буде весь світ».

Галина СОРОКА, Leopolis.news