logo
26/04
19/04
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
2 ...

Міжнародна робоча група презентувала Зеленському Екологічний договір для України

09-02-2024 20:36496

Міжнародна робоча група презентувала Зеленському Екологічний договір для України
Фото: Офісу президента

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із членами Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни, яку очолюють колишня віцепремʼєр-міністерка та міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем.

Як інформує Офіс президента, з боку Міжнародної робочої групи участь у зустрічі також узяли: віцепрезидентка Європейського парламенту Гайді Гаутала, комісар Європейського Союзу з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс, колишній член парламенту Аландських островів Саймон Холмстрьом та член парламенту Швеції Ребекка ле Муан.

З української сторони до заходу долучилися: перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, Генеральний прокурор Андрій Костін, радники очільника Офісу Глави держави Дарія Зарівна та Олександр Бевз.

Вітаючи делегацію в Києві, Зеленський подякував експертам за роботу у важливому напрямі захисту довкілля, яке зазнало значної шкоди через агресію росії. Зокрема, він відзначив розробку механізмів із подолання наслідків війни для навколишнього середовища.

«Як ви знаєте, ми готуємо перший саміт миру на основі нашої Формули миру у Швейцарії, і питання екології – пункт восьмий у цій Формулі. Я думаю, цей документ допоможе всім залученим країнам спільно з нами імплементувати трек із захисту та відновлення навколишнього середовища», – зазначив Зеленський.

Співголова робочої групи, колишня віцепремʼєр-міністерка та міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем передала Зеленському Екологічний договір для України, який містить 50 рекомендацій. 

На її переконання, ці рекомендації допоможуть Україні та її громадянам у правильному зборі та підготовці доказової бази для відкриття кримінальних проваджень і в майбутньому – в отриманні репарацій за завдану довкіллю шкоду, у правильному розмінуванні територій, в екологічному відновленні та відбудові країни, яка була б дружньою до навколишнього середовища.

Маргот Вальстрем подякувала Зеленському за довіру в такому важливому питанні. Вона також висловила вдячність представникам Офісу Президента, уряду, Офісу Генерального прокурора, профільним фахівцям за допомогу у виконанні поставлених перед групою завдань щодо вивчення масштабів шкоди, якої завдає довкіллю російська агресія проти України, опрацювання питання можливих заходів для здійснення правосуддя, у напрацюванні рекомендацій щодо «зеленої» реконструкції та відновлення.

«Міжнародна спільнота повинна розуміти потреби України, повинна розуміти, що треба буде профінансувати це й допомогти з експертизою та іншими речами. У тому, що стосується втілення, ми будемо радо допомагати з тим, щоб перетворити це на реальність», – сказала ексвіцепрем’єрка Швеції.

Маргот Вальстрем додала, що члени Міжнародної робочої групи можуть бути адвокатами України у світі й показувати приклади того, що може бути зроблено для відновлення екології в майбутньому.

«Зараз немає жодних стандартів, щоб достовірно виміряти вплив війни на навколишнє середовище. Я щиро вірю, що юридичний аспект дуже важливий. Ви зможете показати приклад того, яким чином можна забезпечити справедливість і, сподіваюся, репарації, за ці злочини», – наголосила співголова Міжнародної робочої групи.

Leopolis.news