logo
26/04
19/04
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
2 ...

Профільна комісія Львівської облради підтримала виділення коштів на купівлю корму для червонокнижних зубрів

21-02-2024 14:36272

Профільна комісія Львівської облради підтримала виділення коштів на купівлю корму для червонокнижних зубрів
Фото: ЛОР

На Малому Поліссі у Львівській області проживає одна з найбільших популяцій зубра європейського, якого тут почали розводити ще в 1981 році. На сьогодні на території Бродівського лісового господарства налічують 127 зубрів, які часто виходять з лісів та завдають шкоди селянським господарствам.

Про це у листі до депутатів Львівської обласної ради написав директор Бродівського лісового господарства Юрій Зіновчук, повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

Як розв'язувати проблему і при цьому збільшувати популяцію рідкісних тварин обговорили напередодні під час засідання постійної комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації Львівської обласної ради.

«Маємо на Львівщині найбільшу популяцію зубрів в Україні – Лопатинську, чисельністю 127 голів. Вони тривалий час становить загрозу для городів та полів селян. Для того, щоб тримати їх в лісі – їх треба підгодовувати, бо вони на полях шукають додатковий корм для себе. Тому маємо сприяти виділенню грошей для закупівлі кормів, необхідних для перетримки хворих зубрів в напіввільних умовах та підгодівлі усього стада тварин в зимовий період, як ми це робили до 2022 року» - зазначив депутат Львівської обласної ради Анатолій Дейнека

Лісівники наголошують, що під час проведення спостережень за стадом зубрів було зафіксовано збільшення в ньому старих та фізіологічно ослаблених тварин.

«Вони відганяються від стада здоровими зубрами, ведуть поодинокий спосіб життя, не мають доступу до якісних природних кормів та до місць їх підгодівлі в осінньо-зимовий період, часто заходять в межі населених пунктів та створюють незручності людям у селах, що посилює їх негативне ставлення до зубрів» - зазначили у листі лісівники.

За підсумками обговорення депутати звернулися до департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА з проханням передбачити виділення з екологічного фонду обласного бюджету коштів на проведення підгодівлі в осінньо-зимовий період стада зубрів особливо концентрованими кормами.

На думку і депутатів, і лісівників таке рішення позитивно вплине на старих та ослаблених тварин, яким важко добувати корми та покращить їх тривалість життя. Також тварини будуть триматися ближче місць підгодівлі й не будуть мігрувати до населених пунктів, що своєю чергою покращить ставлення місцевого населення до зубрів.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news