logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

У Львові Зеленський і прем’єрка Данії підписали безпекову угоду

23-02-2024 16:10351

У Львові Зеленський і прем’єрка Данії підписали безпекову угоду
Фото: Офісу президента

У Львові Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Данією та Україною.

Документ укладено у розвиток положень Спільної декларації, ухваленої Україною та членами «Групи семи» у Вільнюсі 12 липня 2023 року, до якої відразу ж приєдналися всі країни Північної Європи, інформує Офіс президента.

Згідно з угодою Данія підтверджує свою непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

Безпекові зобов’язання Данії відображають стратегічний вибір і всебічну підтримку невід’ємного права України на самооборону від поточної повномасштабної військової агресії Росії та стримування російської агресії в майбутньому.

Документ закріплює основні компоненти безпекових зобов'язань, наданих Україні Данією, зокрема стосовно довгострокової військової та фінансової допомоги, і визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та в галузі реформ.

Відповідно до угоди, у 2024 році надана Данією військова підтримка становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, данський Фонд на підтримку України на загальну суму 8,5 млрд євро покриває підтримку у 2023–2028 роках та слугує комплексною основою для довгострокової військової допомоги та допомоги в цивільній сфері.

Данія надаватиме підтримку Україні протягом 10 років дії цієї Угоди.

Документ передбачає постійну військову допомогу в різних сферах у координації та співпраці з відповідними міжнародними партнерами й установами, зосереджуючись на військово-повітряних силах і протиповітряній обороні, морській безпеці, розмінуванні, технологіях та безпілотниках, а також інших ключових спроможностях та нагальних потребах України.

Серед іншого, Данія підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через авіаційну коаліцію, зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні.

Партнери співпрацюватимуть, щоб Україна могла протидіяти російській кіберагресії, кібершпигунству та гібридній війні.

Данія також продовжить активно взаємодіяти з містом Миколаєвом і Миколаївською областю для підтримки їх реконструкції, стійкості та реформ.

Крім того, угода підтверджує підтримку з боку Данії майбутнього членства України в ЄС і НАТО, зокрема шляхом підтримки планів реформ України та сумісності її Сил оборони й безпеки з Альянсом. Сторони підтверджують, що Україна є невід'ємною частиною євроатлантичної та глобальної безпеки. Україна зі свого боку зобов’язується імплементувати реформи, визначені ЄС, МВФ і НАТО.

У разі майбутнього збройного нападу рф на Україну угода передбачає проведення консультацій протягом 24 годин з метою визначення відповідних подальших кроків.

На пресконференції Зеленський подякував Метте Фредеріксен та усім її співгромадянам за підтримку України. За словами прем’єр-міністерки Данії, перші винищувачі F-16 повинні зʼявитися на теренах України вже до літа поточного року. Дотепер винищувачі не поставлялися в Україну через технічні причини, а саме складнощі процесів їх обслуговування, додала вона.  

Президент наголосив, що потрібно і далі розширювати санкції на Росію, а в першу чергу на російські рахунки, які зареєстровані у ЄС. На зустрічі з журналістами, Володимир Зеленський заторкнув і тему блокування кордонів, та акцентував на тому, що Україна готова до переговорів із Польщею. Згодом він подякував українським фермерам за те, що вони не бунтують в такий складний час.  

Як повідомляли, сьогодні Президент України Володимир Зеленський перебуває з візитом у Львові.

Маркіян Вачков, для Leopolis.news