logo
27/04
26/04
2 ...

Лікарню в Бориславі обладнали сонячною електростанцією

27-02-2024 15:31965

Лікарню в Бориславі обладнали сонячною електростанцією
Фото: МОЗ

У Бориславській центральній міській лікарні, що на Львівщині, встановили сонячні панелі з системами збереження енергії. 

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Гібридну сонячну станцію встановлено на будівлі поліклінічного та терапевтичного відділень лікарні. Загальна потужність станції – 30 кВт. Крім значної економії енергоносіїв, таке обладнання дозволяє накопичувати енергію і може використовуватися як резервне джерело живлення. Запас акумуляторного модуля становить 40 кВт. 

Сонячна електростанція здатна згенерувати до 25000 кВт електричної енергії на рік, що дасть можливість економити до 35% електричної енергії, необхідної для функціонування будівлі. Так, близько 160 тис. грн на рік лікарня зможе зекономити на оплаті комунальних послуг.

Сонячна станція складається з 52 фольтаічних елементів, потужністю 540 Вт кожен, інвертора, блоку управління, 8 акумуляторів місткістю по 5 кВт та системи захисту. 

Також зазначимо, що для монтажу та встановлення сонячних панелей на даху лікарні був проведений ремонт перекриття будівлі коштом місцевого бюджету. Загальна вартість перекриття даху на 750 м² склала 294 тис. грн. 

Зараз Центральна міська лікарня м. Борислава надає послуги з первинно-медико-санітарної допомоги та багатопрофільного амбулаторного й стаціонарного лікування. Лікарня має поліклінічне, терапевтичне, дитяче, акушерсько-гінекологічне відділення та відділення хірургічних патологій лікарні, що розташовані за різними адресами. Зараз медзаклад обслуговує населення Бориславської громади та сусідніх громад Дрогобицького району Львівської області – понад 40 тисяч осіб. 

В умовах щоденних обстрілів та атак з боку російської армії на енергетичну систему України встановлення сонячного енергетичного обладнання дозволить забезпечити безперебійну роботу лікарень за будь-яких критичних умов, у тому числі у випадку аварійних відключень електроенергії. 

Проєкт реалізовано завдяки спільним зусиллям Укрнафти, міської ради та народного депутата України, голови Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса. Загальна вартість проєкту становила 1 835 446  грн. 

МОЗ висловлює вдячність за підсилення українських медзакладів сонячними панелями. Встановлення таких сонячних систем — це ще один крок до енергетичної незалежності та стабільної роботи лікарень, навіть під час блекаутів.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news