logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

В Україні 720 працівників екстреної меддопомоги пройдуть інтенсивні навчання

27-02-2024 21:07146

В Україні 720 працівників екстреної меддопомоги пройдуть інтенсивні навчання
Фото: МОЗ

У січні одразу в трьох закладах вищої медичної освіти розпочалися інтенсивні тренінги для медиків відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги (ЕМД). Участь у навчаннях беруть фахівці лікарень із 23 областей України та міста Києва. Наразі курс пройшли вже 455 лікарів та медпрацівників середньої ланки. Загалом навчанням охоплять 720 фахівців.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Програма реалізується у межах додаткового фінансування спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». 

Мета тренінгів – покращити компетенції лікарів і інших медпрацівників щодо надання екстреної медичної допомоги. Йдеться про допомогу на основі стандартизованих програм людям різного віку у невідкладних станах і у разі травматичних пошкоджень. 

Тренінги відбуваються в очному форматі у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця, Буковинському державному медичному університеті й Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського. У кожній групі – по вісім учасників з усіх регіонів України. 

Навчання складаються з чотирьох модулів:

  • менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дорослих;
  • менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дітей;
  • менеджмент критичного постраждалого з травмою;
  • організація роботи та особливості надання допомоги у відділенні ЕМД під час надзвичайних ситуацій, у тому числі з великою кількістю постраждалих.

Повний цикл одного тренінгу триває шість днів. Це становить загалом 50 годин, із яких лише 10 – теорія, а 40 – практика в умовах, наближених до реальних. Тож навчання – це здебільшого відпрацювання на манекенах із використанням сучасної апаратури клінічних випадків, які виникають чи можуть виникнути у роботі фахівців ЕМД. При цьому акцент – на командній роботі. Оцінювання практичних навичок слухачів курсу проводять із використанням чек-листів.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news