logo
28/04
27/04
2 ...

Фонд Порошенка вимагає від Садового негайно ухвалити рішення про відновлення будинку-музею Шухевича

27-02-2024 16:20511

Фонд Порошенка вимагає від Садового негайно ухвалити рішення про відновлення будинку-музею Шухевича
Фото: Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича до знищення росіянами

Фонд Порошенка звернувся з відкритим листом до Львівського міського голови Андрія Садового щодо вшанування пам’яті Головного Командира УПА Романа Шухевича.

Як зазначено у листі, 5 березня українці будуть вшановувати пам’ять Головного Командира УПА Романа Шухевича, який саме в цей день прийняв свій останній бій з енкаведистами у селі Білогорща поблизу Львова.

«​Прикро, що вшанування буде проходити на фоні зруйнованого будинку-музею Головного Командира, який був підступно знищений в результаті ракетної атаки російськими загарбниками 1 січня 2024р.», – йдеться у дописі. 

Як нагадують автори листа, після руйнування будинку-музею Головного Командира УПА, Фонд Петра Порошенка звернувся з пропозицією профінансувати відбудову музею та представив банківську гарантію на 4 млн. грн. 

​«Ідею якнайшвидшого відновлення будинку, який був німим свідком останнього бою Романа Шухевича, було підтримано на зустрічі громадськості 17 січня 2024 року у Львові, в історичному музеї, зокрема, донькою Романа Шухевича - пані Марією Трильовською, головою Братства ОУН-УПА Богданом Боровичем, дисидентом та громадським діячем Мирославом Мариновичем, представником Львівської ОВА, народними депутатами України, депутатами Львівської обласної та міської рад.

​Рішення про необхідність відбудови музею, відповідно до його вигляду у березні 1950 року, прийняла також Львівська обласна організація Національної спілки архітекторів України.

​Таку ж позицію підтримала Львівська міська рада прийнявши звернення до міського голови щодо пришвидшення відбудови музею.

​6 лютого на 21 позачерговій сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення «Про відбудову, збереження та розвиток музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича». Згідно з рішенням, музей має бути відновлено в первісному вигляді, а на Львівську обласну військову адміністрацію спільно з Львівською обласною та міською радами покладено обов’язок вжити заходів для збереження експонатів», – йдеться далі у листі. 

Натомість Фонд Порошенка звертається до Садового, як «людини, яка свідомо чи несвідомо гальмує процес відбудови музею, з проханням невідкладно»:

− Прийняти рішення про відновлення будинку-музею в його первісному вигляді

− Визначити замовника робіт по відбудові музею

− Надати дозвіл на проведення будівельних робіт по відбудові музею

− Погодити необхідну проектно-кошторисну документацію у встановленому порядку​.

Фонд повторно підтверджує взяті зобов’язання щодо фінансування відбудови музею Романа Шухевича незалежно від замовника робіт та вибраного під час прозорої тендерної процедури виконавця робіт. 

«​Генерал-хорунжий УПА Шухевич не має могили. Генерал Шухевич має місце останнього бою. Ми зобов’язані зберегти це місце для наших нащадків!», – наголошують у Фонді Порошенка.   

Як повідомляли, 1 січня уночі Львівську область атакували 4 ворожі ударні безпілотники типу «шахед». Унаслідок падіння уламків безпілотників відбулась руйнація та займання музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича у Білогорщі. Також ворог поцілив в університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера.   

Близько 600 експонатів знищеного музею перебувають у сховищах. На основі цієї збірки в одній з кімнат Львівського історичного музею можна створити експозицію, облаштувавши там міні-музей головнокомандувача УПА. 

Експозиція Музею Романа Шухевича доступна онлайн

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news