logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Україна та Албанія підписали договір про дружбу та співробітництво

28-02-2024 12:48647

Україна та Албанія підписали договір про дружбу та співробітництво
Фото: Офісу президента

Під час зустрічі в Тирані Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама підписали Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Республікою Албанія.

Як зазначає Офіс президента, документ сприятиме розвитку співпраці з Албанією та зміцненню позицій України в Балканському регіоні. 

Як зазначено у договорі, Україна та Албанія розвиватимуть взаємовигідне співробітництво в галузі торгівлі, економіки, науки й технологій, культури, освіти, охорони здоров’я, засобів масової інформації, туризму та спорту. 

Передбачається також встановлення комерційних контактів між державними і приватними підприємствами та організаціями двох держав. 

Крім того, сторони співпрацюватимуть у сфері охорони довкілля, застосування екологічно чистих технологій та раціонального використання природних ресурсів. 

Україна й Албанія забезпечуватимуть розширення контактів між громадянами та державними й недержавними організаціями, профспілками, навчальними та культурними закладами, молодіжними і спортивними організаціями двох держав. 

Також Україна та Албанія співпрацюватимуть у питаннях боротьби з організованою злочинністю, тероризмом, наркоторгівлею, торгівлею людьми, контрабандою всіх видів, зокрема й культурних та історичних цінностей.

Як відомо, у межах візиту до Республіки Албанія для участі в саміті «Україна – Південно-Східна Європа» Президент Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою.

Зеленський відзначив активну роботу Албанської Республіки щодо реалізації Української формули миру та готовність Еді Рами взяти участь у майбутньому Глобальному саміті миру у Швейцарії.

Під час зустрічі сторони обговорили роботу над двосторонньою безпековою угодою в межах Спільної декларації «Групи семи» про підтримку України, до якої приєдналася Албанія.

Президент подякував Албанській Республіці за долучення до санкцій ЄС проти агресора та підтримку 13-го санкційного пакета.

Зеленський вручив Прем’єр-міністру Албанії орден Ярослава Мудрого І ступеня, яким його нагороджено за вагомий внесок у зміцнення міждержавної співпраці, підтримку державного суверенітету й територіальної цілісності України, популяризацію нашої держави у світі.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news