logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У МОЗ розповіли, чи можна отримати невідкладну психіатричну меддопомогу за межами лікарні

28-02-2024 19:48185

У МОЗ розповіли, чи можна отримати невідкладну психіатричну меддопомогу за межами лікарні
Фото: rbc.ua

Це називається «допомога в громаді». Торік її отримали понад 7 тисяч людей. У 2023 році в 70 медичних закладах створили мультидисциплінарні команди, які надавали психіатричну допомогу поза лікарнею (тобто в громаді).

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

До складу мультидисциплінарної команди входять:

  • лікар-психіатр та/або дитячий лікар-психіатр;
  • лікар-психолог та/або лікар-психотерапевт, та/або психолог, та/або дитячий психолог;
  • медична сестра.

Команди працюють і з дорослими, і з дітьми. 

Психіатри переважно працюють в лікарнях, але бувають випадки, коли потрібен саме виїзд фахівців до того, кому необхідна допомога. Зокрема, це випадки, коли людина не хоче лікуватися, не піде до лікаря самостійно, бо наразі не може дати собі раду, а її стан – досить кризовий. 

Найчастішими розладами, за яких потрібні такі виїзди команд, є посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) і його ускладнена форма кПТСР* (комплексний). До людей із деменцією чи іншими когнітивними проблемами, а також до людей у стані алкогольної чи наркотичної інтоксикації такі команди не приїздять.

Мультидисциплінарні команди допомагають людям і їхнім родинам комплексно. По-перше, це безпосередня оцінка психічного стану людини, а також проведення діагностичних опитувань. Лікарі можуть скласти план лікування та реабілітації людини, переконати розпочати лікування і його дотримуватися, а також викликати невідкладну медичну допомогу, якщо життя й здоров’я людини під загрозою. Члени команд також проводять так звану психоедукацію, тобто розповідають, як давати собі раду в такому стані і чого краще не робити попри те, що воно здається інтуїтивним. 

Мультидисциплінарні команди з психічної допомоги працюють як з’єднувач між людиною і системою охорони здоров’я та соціальними службами. Вони можуть також працювати віддалено, через відеозв’язок, і приймати пацієнтів амбулаторно. 

Щоб домовитися про приїзд такої команди додому або консультації в іншій формі, необхідно звернутися до сімейного лікаря або психіатра.

Проєкт мультидисциплінарних команд з психічної допомоги реалізується в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору та послуг в Україні, розробленої за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

МОЗ спільно зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я продовжує навчати нові мультидисциплінарні команди для надання психіатричної допомоги. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news