logo
27/04
26/04
2 ...

Львівські медики відновлюють обличчя жінки з Рубіжного, яка постраждала від російської ракети

01-03-2024 12:37199

Львівські медики відновлюють обличчя жінки з Рубіжного, яка постраждала від російської ракети
Фото: пресслужба Львівської міської ради

Російський боєприпас зруйнував її будинок та мало не забрав життя. Вже майже два роки жінка намагається стерти сліди війни зі свого тіла. Зараз вона готується до низки складних реконструктивних операцій з відновлення обличчя, які виконають спеціалісти центру реабілітації НЕЗЛАМНІ.

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

63-річна Наталія Аполькова родом із Хмельниччини, але майже все життя провела на Луганщині – у місті Рубіжне, куди переїхала після заміжжя. Там вона і застала повномасштабне вторгнення росіян. А вже невдовзі в її будинок прилетів ворожий боєприпас: він розірвався прямо над головою Наталії. Її відкинуло вибуховою хвилею, а уламки посікли всю верхню частину тіла.
«Я, буквально, захлиналася власною кров'ю, а рука ледь трималася на шкірі», – ділиться болючими спогадами Наталія. Під щільним ворожим вогнем важкопоранену жінку вивозили волонтери.

На другу добу у лікарняному дзеркалі вона побачила, що окупанти зробили з її обличчям.

«Я глянула на себе і більше не захотіла дивитися. Я навіть заборонила онукам мене навідувати. Бо вони ще малі, а я була в жахливому стані. Таке дуже важко бачити», – розповідає вона.

Лікарі провели жінці всі необхідні операції та навіть змогли зберегти руку. Прооперували і обличчя, виконавши втручання з відновлення щелепи. Після цього Наталія вже могла дивитися на себе в дзеркало та проводити час з онуками. Але їй хотілося більшого – повернути красу.

Від поранення минуло майже два роки. Сліди від нього все ще є на тілі жінки: деформовані ніс та щелепа, неможливість вставити зуби, перекіс обличчя та відсутність чутливості у його правій половині.

Нещодавно Наталія дізналася про проєкт «(Не) До краси», який реалізують у Львові, і попросила їй допомогти. Стратегію лікування пацієнтки розробляє мультидисциплінарна команда центру НЕЗЛАМНІ. До неї, зокрема, залучені отоларингологи, щелепно-лицеві та пластичні хірурги. І вже скоро на жінку чекає серія складних реконструктивних втручань з відновлення носа та щелепи. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не мусили їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Сайт проєкту: https://unbroken.org.ua/

Реквізити для пожертв: https://unbroken.org.ua/donate.html

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news