logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Нідерланди роблять усе, щоб Україна отримала літаки F-16 якомога швидше – Рютте

01-03-2024 19:51231

Нідерланди роблять усе, щоб Україна отримала літаки F-16 якомога швидше – Рютте
Фото: Офісу президента

Нідерланди працюють над тим, щоб літаки F-16 прибули до України якомога швидше.

Про це сказав прем’єр Нідерландів Марк Рютте на спільній пресконференції з Президентом України у Харкові.

«Ми також працюємо над F-16, щоб вони прибули до України якомога швидше, щоб Україна отримала перевагу в повітрі», – сказав Марк Рютте.

За словами прем’єра Нідерландів, запланована передача 22 патрульних та трьох бойових човнів, а також чотирьох радарів і дев’яти гаубиць. Крім того, каже Рютте, Нідерланди планують допомогти чеській ініціативі із закупівлі боєприпасів.

Зеленський окремо висловив подяку Марку Рютте за зафіксований в угоді обсяг військової підтримки України на поточний рік на суму 2 млрд євро.

«Це дуже конкретна, дуже потужна підтримка. І саме в цьому році ми маємо досягти таких результатів, які дадуть нам змогу наблизити закінчення війни на справедливих умовах», – наголосив він. 

За словами Зеленського, Нідерланди вже надають Україні вагому підтримку для захисту неба: і в зміцненні системи ППО, і в прискоренні появи в українському небі перших винищувачів F-16 від партнерів.

Відповідаючи на запитання журналістів, Зеленський додав, що передбачається надання Нідерландами винищувачів F-16.

«У нас будуть літаки від Нідерландів. Ми вдячні за це. І очікуємо в цьому році першу частину цих літаків. І друге, на що б звернув увагу, як уже сказав Марк, це той трек, до якого не всі країни поки що долучилися, а Нідерланди тут показали свої лідерські позиції, – це відповідальність і спецтрибунал. Я вважаю, що це дуже міцні сторони цієї угоди», – зазначив Президент України.

Як повідомляли, сьогодні у Харкові Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Нідерландами.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news