logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Україна бере участь у засіданні Ради керуючих МАГАТЕ

04-03-2024 14:25992

Україна бере участь у засіданні Ради керуючих МАГАТЕ
Фото: Міненерго

Сьогодні, 4 березня, у Відні розпочинається засідання Ради керуючих Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ).

Як інформує Міністерство енергетики України, у порядку денному засідання серед інших – питання ядерної та радіаційної безпеки та їх гарантії в Україні.

Українську делегацію очолює Міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Показово, що засідання Ради керуючих МАГАТЕ розпочинається сьогодні. Саме 4 березня два роки тому росія окупувала найбільшу атомну електростанцію в Європі – Запорізьку АЕС. Ситуація на об’єкті погіршується щодня: завершуються строки експлуатації ядерного палива в усіх шести енергоблоках ЗАЕС, росіяни не допускають на станцію сотні кваліфікованих українських фахівців, продовжується деградація устаткування. Кожен день російського перебування на ЗАЕС може стати фатальним», – наголосив Галущенко.

Зокрема, Україна наполягає на якнайшвидшій деокупації ЗАЕС і виконанні росією, що є країною-членом МАГАТЕ, численних резолюцій організації з вимогами негайного звільнення окупованого об’єкту.

Нагадаємо, що право членства у Раді керуючих Україна виборола у вересні минулого року під час засідання Генеральної конференції МАГАТЕ - востаннє наша країна була представлена в цій важливій інституції 13 років тому.

Окрім участі в засіданні Ради керуючих МАГАТЕ, під час візиту Герман Галущенко проведе зустрічі з генеральним директором агентства Рафаелем Гроссі, главами делегацій країн ЄС, директором Енергетичного Співтовариства Артуром Лорковським.

Заплановано також зустрічі очільника Міненерго з міністром клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії Леонорою Гевесслер, генеральним секретарем Федеральної економічної палати Австрії Карлгайнцом Копфом, президентом Асоціації австрійської промисловості Георгом Кніллом та представниками австрійського бізнесу.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news