logo
26/04
2 ...

У Львові лише 15% орендодавців готові здати квартиру для людей з домашніми улюбленцями

05-03-2024 19:591552

У Львові лише 15% орендодавців готові здати квартиру для людей з домашніми улюбленцями
Фото: ілюстративне

У місті Львові, де кожна вулиця та будинок мають свою унікальну атмосферу, пошук ідеального житла часто стає справжнім викликом, особливо, коли ти хазяїн домашнього улюбленця. Тварини стають частиною нашого життя, і знайти житло, де їх приймають з відкритими обіймами – дуже важко. Ми спробували з’ясувати, наскільки складно у Львові знайти квартиру, де можна жити з домашніми улюбленцями.

На платформі OLX для пошуку квартири є спеціальні фільтри, за якими легше підібрати потрібний варіант. Так, у Львові з-понад  1 000 опублікованих оголошень вимогу «без тварин» мають 875. Поселитися з котом дозволено у 760 оголошеннях, з маленьким собакою (до 10 кг) – 838, з середнім собакою (до 25 кг) – 395, з великим собакою – 404, іншою твариною – 489 оголошень. Статистика результатів станом на 01 березня 2024 року.

У  спільному дослідженні, яке на кінці вересня 2023 року провели UAnimals та DIM.RIA вказано, що у Львівській області можливість проживати у квартирі з домашніми улюбленцями надають лише 15% орендодавців.

Натомість оренду для людей з домашніми улюбленцями пропонують і в будинках, тут показник майже у два рази більший – 28,5%.

Фахівчиня з нерухомості пані Наталя, розповідає, що у Львівській області важко знайти квартиру, де власник дозволить тваринку, чи то кота, чи то песика, будь-якого розміру. Найпопулярніше заперечення власників «новий ремонт, не хочу, щоб пошкодили меблі й т.д.», рідше через алергію, в такому випадку ще можна домовитись.

«На жаль, навіть збільшена страхова сума не завжди працює в позитивну сторону для орендаря. В середньому з 10 квартир – в одній погодять тваринку. Також важлива професійність рієлтора, який розбирається в людях і шляхом якісних переговорів доведе таку непросту угоду до кінця», - наголошує пані Наталія.

Її колега, ще один рієлтор Катерина, також підтвердила тенденцію про те, що складно заселяти людей з тваринами, особливо коли це новобудова або перша чи друга здача приміщення і зроблений дорогий та якісний ремонт.

«У такому випадку  потрібно звертається до хорошого рієлтора, тому що вони знають як домовитися з власниками та які пункти прописати, для того, щоб забезпечити вигідні умови і для орендодавця і для орендаря: клініг при виселенні, подвійний страховий платіж або пункт про те, що шкода завдана твариною буде відшкодована з боку орендарів», – каже пані Катерина.

Ми також поцікавилися думкою людей, які проживають у орендованих квартирах та мають домашніх улюбленців.

Власниця милого котика Іванна змінила кілька орендованих квартир зі своїм улюбленцем та  добре знає, що означає словосполучення «pet friendly» (позначка, яка перекладається як «дружні до тварин», часто це словосполучення розміщують біля оголошення про здачу квартири в оренду, де готові прийняти господаря з тваринкою).

Іванка розповідає, що змінила з котом три квартири. Підібрала його, коли ще проживала на першій квартирі, навіть не запитавши про це у власниці, бо вийшло все дуже спонтанно. Потім вже розповіла жінці про її ще одного члена родини, але, на щастя, вона була не проти, бо квартира була не в найкращому стані.

«Можливо, мені більше щастило, бо між просто десятків оголошень про «без дітей і тварин» дві наступні квартири знайшлися доволі швидко. Обоє власниць, які погодились здавати мені помешкання мали власних тварин у квартирі, можливо тому були більш лояльні.

Ніяких договорів ми не підписували, то все було на «чесне слово». На одній з квартир котик трохи наробив шкоди: подряпав крісла і роздер торшер на люстрі. Але ми це вирішили без проблем, просто домовились в першому випадку перешити ті меблі, а в другому відшкодували грошима.

Єдине, що багато власників відмовлялись брати саме з котом, через страх, що він буде мітити територію і той запах буде важко вивести.

Правда, все це було до повномасштабного вторгнення, маю надію, що тих оголошень, де діти й тварини то табу, стало значно менше», – розповідає Іванна.


Історія про пані Любов і її маленького друга, пекінеса, які проживають разом в орендованій квартирі, є прикладом складнощів, з якими стикаються люди, маючи домашніх улюбленців. Пані Люба розповідає, що їй дуже важко було знайти житло через те, що майже ніхто не хотів брати її з собакою. Навіть у квартирах з неідеальним ремонтом вона зазнавала відмов. Це змусило її схитрувати й приховати свого пухнастого друга від власниці квартири. Ця історія показує, що проблема доступності житла для людей із домашніми тваринами існує, і орендарі часом змушені вдаватися до хитрощів, щоб знайти помешкання.

У серпні 2022 року в Україні було зареєстровано петицію «Надати можливість людям із тваринами винаймати житло на рівних умовах з орендарями без тварин». Вона виникла внаслідок повномасштабного вторгнення, коли люди змушені були покидати свої домівки разом з тваринами.  Багато людей, знаючи, що якщо вони заберуть свого великого собаку або кішку, чи декількох тварин, то фактично втратять будь-яку можливість орендувати житло або будуть змушені орендувати його за подвійну чи потрійну ціну, покидали тварин напризволяще. Це призвело до збільшення кількості безпритульних та покинутих тварин.

«Я закликаю до рівності у всіх проявах та категоріях. Люди із тваринами не мають відчувати таких проблем із житлом, бо дах над головою потрібен усім», – наголосила авторка петиції.

Вона також запропонувала зробити обов'язковим внесення застави у розмірі 50% від вартості місячної оренди, щоб зняти хвилювання в орендодавців щодо можливих пошкоджень майна. Також пропонувалось включити в договір пункт, який передбачав би компенсацію критичних руйнувань власниками тварин. Попри те, що для розгляду петиції потрібно було зібрати 25 000 голосів, було зібрано лише 96. Тому ця петиція не отримала достатньої підтримки і тепер вважається архівною.

Підготувала Ольга КОЦУПЕЙ, для Leopolis.news