logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Рудках створять спеціальний орган, який займатиметься охороною культурної спадщини

07-03-2024 16:08242

У Рудках створять спеціальний орган, який займатиметься охороною культурної спадщини
Фото: dyvys.info

Судом задоволено позов Самбірської окружної прокуратури. Рішенням останнього визнано протиправною бездіяльність однієї із міських рад Самбірського району щодо не утворення спеціально уповноваженого органу охорони культурної спадщини населеного пункту.

Про це повідомляє відділ інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Мова йде про м. Рудки, яке включено до Списку історичних населених місць України. Зокрема, частина території громади складають земель історико-культурного призначення, також на територія громади перебувають пам’ятки архітектурної спадщини, пам’ятки археології  та  пам’ятки історичної спадщини.

Відповідно до чинного законодавства передбачено, що на спеціально уповноважений орган покладаються повноваження та обов’язки у сфері охорони культурної спадщини.

Однак, попри вимогу Закону, міська рада не утворила спеціальний виконавчий орган для охорони культурної спадщини міста. Відповідно, це призводить до відсутності державних механізмів захисту таких об’єктів на вищевказаній території та неможливості забезпечення охорони пам’яток історії і культури, збереження та використання культурного надбання.

Зазначені порушення стали приводом для пред’явлення прокурорами позову з метою захисту історично населеного місця.

Суд погодився з доводами прокурорів та позовні вимоги задоволив в повному обсязі.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news