logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Самбірському музеї Леся Курбаса звучали наспіви «Бойківських пацьорків»

09-03-2024 12:29532

У Самбірському музеї Леся Курбаса звучали наспіви «Бойківських пацьорків»
Фото: автора

У Самбірському мистецькому музеї ім. Леся Курбаса відбулася пісенна зустріч з носіями фольклорних традицій та автохтонних бойківських пісень. Гостем був квартет народного гурту «Бойківські пацьорки»під керівництвом Любові Федьків із села Вовче, що на Турківщині.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

У виконанні жіночого квартету звучали давні бойківські пісні, які виконували їхні бабусі, матері та вони своє надбання передали молодшому поколінню. Подібні наспіви можна почути лише в гірському краю. В них передані народні почуття любові до рідної землі, возвеличують національний патріотизм українців, переживання через розлуку, нещасливе кохання.

По-особливому сприймалися пісні, в яких звучали слова: «Скажи мені, мамо, де щастя шукати…», «Ой, як важко без милого жити», «Я вже в тебе третя жінка, а тобі все мало», «Вийди, вийди, мила, вийди чорноброва, Няй си з тобов поговорю». «Пигадай си, милий, як кохали перше, Яка була розмовонька, Коло перелазу».

Організували пісенну зустріч Самбірське регіональне науково-культурологічне товариство «Бойківщина» (голова Любов Саварин) спільно з Любов’ю Теплою – директоркою мистецького музею ім. Леся Курбаса.

Слухачами автентичних мелодій у виконанні квартету «Бойківські пацьорки» були студенти Самбірського фахового коледжу культури і мистецтв, учні ліцею ім. Андрія Чайковського та численні шанувальники народного мистецтва, журналісти місцевих електронних та друкованих ЗМІ.

Бойківському квартету щиро подякували і вручили подарунки за цікаву і повчальну мистецьку зустріч, за те, що оберігають і популяризують нашу національну ідентичність. На завершення заходу спільно виконали безсмертну «Червону руту» Володимира Івасюка, яка стала своєрідним місточком нерозривності минулого і сьогодення українців.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news