logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув Оскар

11-03-2024 08:18748

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув Оскар
Фото: Укрінформ

Уперше в історії українського кінематографа стрічка «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобула премію «Оскар», перемігши в номінації «Найкращий документальний фільм».

Про це повідомляє Укрінформ.

Фільм Мстислава Чернова про перші дні облоги російськими загарбниками міста Маріуполь Донецької області претендував також на перемогу у номінації «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Ця стрічка створена у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал для фільму було відзнято в перші дні облоги Маріуполя.

Як повідомляє Суспільне, ​​на церемонії нагородження Мстислав Чернов заявив: «Це перший український «Оскар» в історії. Мені хотілося, щоб я цього фільму ніколи не знімав. Я хотів би поміняти цей «Оскар» на те, щоб Росія ніколи не вторгалася в Україну і більше ніколи не нападала на наші міста».

На сцену разом з ним піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році. «Це перший «Оскар» в історії, який вручили авторам українського фільму», - відзначає видання.

Церемонію вручення найпрестижнішої кінопремії »Оскар» показували більш ніж  у 200 країнах, в Україні її ексклюзивну трансляцію забезпечило Суспільне Культура.

Як повідомляв Укрінформ, фільм «20 днів у Маріуполі», який розповідає про облогу міста від 24 лютого 2022 року, - режисерський дебют воєнного кореспондента фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. Також до створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсер і журналіст Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію.

Окрім того, Малолетка, Чернов і Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування та фільм «20 днів у Маріуполі») стали лауреатами Шевченківської премії.

Вперше картина була показана на «Санденсі» - одному з головних фестивалів незалежного кіно у США - у секції World Cinema Documentary Competition, вона здобула Приз глядацьких симпатій.

Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де «20 днів у Маріуполі» став найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем призу глядацьких симпатій.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), Премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія).

Лише за перший тиждень прокату в Україні »20 днів у Маріуполі» зібрав понад 530 тис. гривень і став найкасовішим документальним вітчизняним фільмом в історії.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news