logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Із початку війни росіяни повністю зруйнувати 203 об’єкти медзакладів України

11-03-2024 14:49158

Із початку війни росіяни повністю зруйнувати 203 об’єкти медзакладів України
Фото: Укрінформ

За час повномасштабної війни в Україні росія внаслідок постійних обстрілів та бомбардувань цивільної інфраструктури пошкодила або зруйнувала 1740 об’єктів медзакладів. Зокрема, 1537 з них пошкоджені, а 203 — зруйновані повністю. Йдеться про українські амбулаторії, поліклініки, пологові тощо. 

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Найбільш постраждали медзаклади на Харківщині, Донеччині, Миколаївщині, Київщині, Чернігівщині, Дніпропетровщині, Херсонщині та Запоріжжі. Отримати вичерпну інформацію щодо ступеня руйнування медзакладів на тимчасово окупованих територіях наразі неможливо.

Крім того, росія пошкодила 139 автівок екстреної медичної допомоги, знищила 256 та захопила 125 автівок «екстренки».

Натомість, попри численні виклики та навантаження на медичну систему, в Україні працюють над відновленням медичної інфраструктури. Адже сьогодні пріоритетом для країни є забезпечення українців доступом до потрібних медичних послуг. Саме тому МОЗ разом із партнерами й надалі працюватимуть, аби постраждалі медзаклади були відновлені та змогли надавати медичну допомогу пацієнтам.

Так, на початок березня 2024 року вдалося повністю відновити 509 об’єктів медзакладів, ще 357 — відбудовані частково або перебувають в процесі відновлення. Зазначимо, що в першу чергу йдеться про медзаклади на деокупованих територіях, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень, таких як вибиття вікон, знищення покрівлі, пошкодження фасаду тощо. 

Найбільше відновлених медзакладів — на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news