logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Бібліотеці Самбірського історико-етнографічного музею «Бойківщина» подарували книгу «Історія люду Українських Карпат»

12-03-2024 18:43262

Бібліотеці Самбірського історико-етнографічного музею «Бойківщина» подарували книгу «Історія люду Українських Карпат»
Фото: Миколи Сенейка

Бібліотечний фонд Самбірського історико-етнографічного музею «Бойківщина» поповнився новим виданням «Історія люду Українських Карпат». Ця 848 сторінкова книжка з ілюстраціями побачила світ у ПрАТ «Бібльос» наприкінці минулого року.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Автор книжки Михайло Косачевич – уродженець с. Явора, що на Турківщині Самбірського району. Фаховий історик, тривалий час працював на науковій та викладацькій посадах. З-під його пера вийшли видання «Національна ідея – основа розвитку української державності», «Шлюбно-весільні звичаї та обряди Прикарпаття», «Імена, прізвища, прізвиська людей», «Західноукраїнські землі в 1921-1939 р. р.» та інші. 

Подарунок музею «Бойківщина» зробив рідний брат автора Петро Косачевич – голова Міжнародної громадської організації «Світовий Конгрес Бойків». Власне він був координатором видання «Історія люду Українських Карпат».

Зазначалося, що у науково-популярному виданні на широкому історичному тлі послідовно і всебічно подано матеріали з історії люду Українських Карпат, починаючи з глибини віків, заселення території аж до сьогодення. На підставі архівних джерел докладно досліджується підпільний рух Опору в роки Другої світової війни, національно-визвольна війна українського народу 1944-1955 рр. Висвітлено цикли весільної обрядовості, побутування звичаїв й обрядів, пов’язаних, зокрема, з народженням дитини тощо. 

Бібліотечний фонд музею, за словами його вченого секретаря Галини Мартинович, складає понад 10 тисяч. А зародилася книгозбірня завдяки Миколі Гнатіву з канадського міста Вінніпег. Він, уродженець с. Викоти Самбірського району, подарував дві тисячі видань з власної колекції.

Надалі бібліотеку поповнювали Львівське видавництво «Каменяр», члени Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини». Є у фонді поетичні та прозові книжки сучасних авторів Самбірщини, а також минулих років. Серед таких твори Івана Филипчака, які подарувала його невістка Ірина Дипко-Филипчак, Андрія Чайковського. 

У музеї часто проводяться презентації нових видань, у тому числі письменників, науковців зі Львова, Івано-Франківська та інших міст. І кожен вважає за моральний обов’язок, щоб його книжка була у бібліотеці.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news