logo
27/04
26/04
2 ...

Мешканців Львівщини закликають потурбуватися про своє ментальне здоров’я: на що слід звернути увагу

15-03-2024 13:29185

Мешканців Львівщини закликають потурбуватися про своє ментальне здоров’я: на що слід звернути увагу
Фото: Львівська ОВА

Як зазначають у департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА, термін «психічне здоров’я» стосується когнітивного, поведінкового та емоційного благополуччя людини. Це впливає на те, як люди реагують на стреси, взаємодіють з іншими та роблять свій вибір. 

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

ВООЗ зазначає, що психічне здоров’я – це більше, ніж просто відсутність проблем з психікою. Це здатність керувати існуючими умовами та стресовими факторами, зберігаючи постійне здоров’я та щастя. Такі фактори, як стрес, депресія та тривога, можуть негативно вплинути на психічне здоров’я та порушити розпорядок дня людини.

Для кожного українця, більшою чи меншою мірою, життя змінилося в один день – 24 лютого 2022 року. Невизначеність у завтрашньому дні, тривожність, переживання за рідних і друзів тримають нас у постійному стресі протягом усього періоду ведення воєнних дій. І справитися із цим стресом самотужки під силу далеко не кожному.

Як зазначила директорка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська, фахівці з психічного здоров’я можуть допомогти людям із депресією, тривогою, біполярним розладом, залежністю та іншими станами. Психічне здоров’я може впливати на повсякденне життя, стосунки та фізичне здоров’я людини. Оці фактори в житті людей та міжособистісні зв’язки можуть сприяти психічному розладу. 

«Для цього потрібно збалансувати життєву діяльність, обов’язки та зусилля для досягнення психологічної стійкості. Турбота про своє психічне здоров’я необхідна, особливо в теперішній складний час», – наголосила Наталія Літвінська. 

Варто пам’ятати, що під час війни людина може відчувати шок, гнів, депресію, мати перепади настрою та проблеми зі сном. Це нормальна реакція психіки на стрес. Однак, якщо ви доклали всіх зусиль, а тривожність нікуди не поділася та стає все гірше, то не соромтеся зателефонувати психологу або психотерапевту, фахівець допоможе розібратися в собі, вийти з депресії та поглянути на складні психотравмуючі ситуації під іншим кутом.

Куди звернутися? Надавачі медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога» у Львівській області за посиланням.

Нагадаємо, у Львівській області успішно реалізують комплексну програму Охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, а також впроваджують Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?», яку ініціювала Перша Леді України Олена Зеленська.

Щоб робота в питанні ментального здоровʼя була злагодженою та системною, у Львівській області напрацювали Комплексну програму охорони психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки цивільного населення у Львівській області на 2023-2026 роки

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news