logo
27/04
26/04
2 ...

Понад рік знадобився львівським лікарям, щоб допомогти маленькій дівчинці з розщілиною піднебіння

15-03-2024 20:43191

Понад рік знадобився львівським лікарям, щоб допомогти маленькій дівчинці з розщілиною піднебіння
Фото: ЛОВА

Мультидисциплінарна команда лікарів Центру дитячої медицини, лікарні «ОХМАТДИТ» провела успішне операційне втручання та подальше лікування, яке тривало понад рік. Маленька Емілія народилася з рідкісним синдромом П’єра-Робена та розщілиною м’якого і твердого піднебіння. 

Про це повідомляє пресслужба ЛОВА.

Сім’я із Закарпаття приїхала до шпиталю одразу після народження Емілії задля лікування щелепно-лицевої вади. 

До Центру дівчинка поступила вже у важкому стані. У Емілії – вроджена вада щелепно-лицевої ділянки з вираженим недорозвитком нижньої щелепи, або іншими словами синдром П’єра-Робена, та складна розщілина м’якого і твердого піднебіння.

Синдром П’єра-Робена зустрічається з частотою один випадок на 10 – 30 тисяч новонароджених. Такі вади спричиняють асфіксію у дитини. 

 «Наші лікарі вирішили встановити малятку трахеостому задля кращого і полегшення дихання.

У діток з таким діагнозом є порушення ковтання. Відтак, вони можуть 1-2 раз ковтнути добре, а на наступний раз рідина чи їжа потрапляє у дихальні шляхи. Коли це відбувається, то розвивається аспіраційна пневмонія. Дитина була у реанімації на ШВЛ, бо поступила у вкрай важкому стані. Ми ліквідували цей аспіраційний синдром, який викликає наявність їжі у дихальних шляхах. Потім дитина їла тільки через назогастральний зонд – трубку, що ставлять у шлунок через ніс. З цією трубкою вона прожила 10 місяців!», – розповів торакальний хірург Олег Ленів. 

У 9 місяців Емілії щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична разом з американським колегою і другом Марком Гнатюком, хірургом Романом Огоновським та анестезіологами провели успішну операцію по закриттю розщілини піднебіння. 

«Вона від народження не могла самостійно дихати, язик западав і перекривав дихальні шляхи, дитина повинна була весь час лежати на животі, це трішки полегшувало дихання», – розповіла хірургиня. 

«Пацієнтам зі синдромом П‘єра Робена дуже важко вибрати оптимальний вік для операції на піднебінні – з одного боку хочеться швидше усунути вроджену ваду, щоб дитина могла нормально харчуватися, але з іншого боку є загроза утрудненого дихання та ковтання, за рахунок звуження носо- і ротоглотки», – пояснив хірург Роман Огоновський. 

Завдяки мультидисциплінарній командній роботі щелепно-лицевих, торакальних хірургів, фахівців реабілітації, спеціалістів з вигодовування та ковтання Центру вдалося підібрати оптимальний час для операції. Потім налагодити самостійне харчування реанімувавши смоктальний рефлекс.

Через два місяці після операції дитині поступово забрали трахеостомічну трубку. У подальшому Емілія буде під постійним спостереженням фахівців. 

«Дуже добре, що є лікарі, які можуть допомогти діткам із такими вадами. На початку ситуація була дуже складна, ніхто не давав ніяких шансів. Ми пройшли довгий і складний шлях у понад рік. Результати вражають. Ми дуже задоволені, що потрапили саме до львівського Охматдиту. Велике спасибі усім, хто був залучений до операції та подальшого лікування Емілії», – розповіла мама дівчинки Марина.

Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31. Контакти для запису на консультацію: 067 760 00 31. 

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news