logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Самбірському музеї «Бойківщина» експонується «Калейдоскоп творчих робіт ВПО»

16-03-2024 19:20299

У Самбірському музеї «Бойківщина» експонується «Калейдоскоп творчих робіт ВПО»
Фото: автора

Вчора, 15 березня, в Самбірському історико-етнографічному музеї «Бойківщина» відкрито виставку «Калейдоскоп творчих робіт ВПО». На оглядини містян та гостей  вимушено переміщені особи представили понад 80 мистецьких експозицій, виконаних у різних техніках. А це – акварель, малюнки на склі, кавою на папері, вітражі, вироби з паперової лози, букфолдинг, декупаж, фантазії з гофрокартону, книжок та інші. На багатьох картинах зображені краєвиди міст, які через путінську війну покинули художниці, а також Прикрапаття, яке їх прихистило і добре почуваються серед справді щирих і привітних українців. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Директорка музею Ольга Білас представила присутнім авторів виставки «Калейдоскоп творчих робіт ВПО» – Світлану Ткачову, Тетяну Ротар, а Олена Ільченко та Світлана Рудас, на жаль, не змогли прибути на презентації. Всі вони з різних теренів України – міст Сватове Луганської, Слов'янська Донецької областей, а також Херсона і Харкова. Але через велику війну, яку розв’язала путінська рф, рятуючись від лихого сусіда, сім’ями покинули все роками нажите. Віяння лихої долі їх закинуло в гірське і мальовниче прикарпатське с. Стрілки Самбірського району. Тутешній гуртожиток ліцею для них та багатьох інших переселенців став другим рідним домом. Всім задоволені, але, зізналися, все-таки хочеться повернутися.

 Заступник міського голови Самбора Святослав Ухач, вітаючи авторів з презентацією чудової виставки, зазначив, що стрес іноді справді спонукає людину до творчості, відкриває в людині невідому грань, про яку вона, можливо, навіть не здогадувалася, що талант у ній чекав на свій час пробудження.

Це завдяки почуттю Світлани Ткачовій. Вона в рідному Сватовому до війни  працювала у міському центрі позашкільної освіти. В усьому була енергійною, креативною особистістю, прагнула новизни. Їй у Стрілках  вдалося об’єднати жінок і створити творчу групу ВРО «АРТ-майстерня».

Ніхто з цього ситуативного об’єднання не був професійним художником. І ніколи не займався малюванням, не мав справи з мистецтвом. Але, як зізналася Тетяна Ротар, спершу нізащо не могла повірити, що в неї щось вийде на склі, що своїми вітражами зачарує фахівців, глядачів.  

«Та все вдалося завдяки професійній підтримці Світлани Ткачової, – сказала Тетяна Ротар. – У творчій майстерні збираємося, разом малюємо, за приємним заняттям нам вдається відчути хвилини радості, відмежуватися від суму і тривоги, які напливають на душу. Натомість отримуємо миті радості, віри, що ворога буде поборено і ми знову щасливо заживемо єдиною сім’єю. Тут набули гарних друзів, зможемо приїжджати в гості або їх запрошувати до себе».

В інших жінок з групи «АРТ-майстерня» також розкрився затаєний талант і вони проявили себе в різних техніках. Відтак у Львові торік презентували виставку, а тепер вдруге її представили у Самборі.

Виставка – прекрасне мистецьке творіння, свідчення того, що Батьківщина живе і плекає щасливе завтра навіть у час війни. Це дуже важливо. За працю її авторів міська влада відзначила Подяками. У свою чергу їх привітали  представники осередку Мальтійської служби Самбірщини Ольга Дибко та Анатолій Білінський.

До мистецького букету виставки «Калейдоскоп творчих робіт ВПО» свою творчу квітку додав дует студентів Самбірського фахового коледжу культури і мистецтв у складі Дмитра Сабата та Вікторії Оринич. Вони, зокрема, виконали пісню «В саду осіннім айстри білі».

А заразом музей «Бойківщина» черговий раз підтвердив, що він є тим осередком, де презентується все краще, що згодом стає надбанням талановитих українців.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news