logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Уряд схвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові

21-03-2024 15:51281

Уряд схвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові
Фото: onclinic.ua

12 березня Кабінет міністрів України видав Розпорядження «Про схвалення Стратегії розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові на період до 2028 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2024-2026 роках».

Про це пише «ДонорUA».

«Страшні та тяжкі виклики повномасштабної війни стали каталізатором змін, які вплинуть на наше життя й після неї. Донорська кров — унікальний та незамінний ресурс, який ніде не продається й не виробляється, і сьогодні її щодня потребують сотні тисяч людей, зокрема й на фронті. Забезпечення стабільного доступу до крові та її компонентів для усіх пацієнтів — величезний крок до перемоги та до якісної медицини після неї», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA, Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Стратегія ґрунтується зокрема Законі України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», співавторкою якого є Ірина Славінська. Наприкінці лютого ДонорUA та МОЗ України підписали Меморандум про співпрацю, метою якої є розвиток безоплатного донорства та забезпечення рівноправного і своєчасного доступу пацієнтів до якісних та безпечних компонентів крові.

Також з 2022 року Ірина Славінська входить до складу Оперативного штабу МОЗ для координації діяльності у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану.

«З початком широкомасштабної агресії Російської Федерації проти України потреба в донорській крові та компонентах крові істотно зросла. Добровільне безоплатне донорство крові та компонентів крові під час воєнного стану стало ще однією лінією оборони України. Існують випадки, коли донорська кров є чи не єдиним способом врятувати людське життя. Вкрай важливо збільшувати запаси безпечної і якісної донорської крові та компонентів крові, які допомагають лікарям рятувати життя як військових, так і цивільних громадян, проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації», — ідеться у Стратегії.

Серед завдань стратегії є й ті, для яких ДонорUA вже має готові рішення, а саме:

  • Ефективне залучення населення до добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові. ДонорUA промотує донорство від початку своєї діяльності. Так, наразі триває кампанія #Розквітай, що популяризує донорство як частину здорового та прогресивного способу життя.
  • Розроблення у співпраці з українськими та іноземними експертами рекомендацій щодо рекрутингу донорів. Для реалізації своїх проєктів ДонорUA співпрацює з Global Blood Fund та Our Blood Institute, а у 2023 році Ірина Славінська отримала нагороду від AABB (Асоціації зі сприяння розвитку трансфузіології та біотерапії США) «за неоціненну роботу у підтриманні безпеки, обсягу і безперервності кровопостачання в Україні в умовах надзвичайних викликів».
  • Підвищення рівня обізнаності населення щодо донорства, запровадження просвітницьких ініціатив для популяризації донорства та залучення донорів. В межах кампанії #Розквітай ДонорUA проводить акції #Знай — лекції, присвячені донорству та його зв’язку з іншими сферами життя. Також на сайті постійно поповнюється Кровопедія — єдина в Україні онлайн енциклопедія крові.
  • Впровадження системи рекрутингу донорів у центрах крові. Систему ДонорUA центри крові можуть використовувати безкоштовно, аби залучати й координувати донорів та вести електронні черги.
  • Створення сприятливих умов для донорів крові та її компонентів. ДонорUA регулярно проводить виїзні донації в різних містах України — це заходи, де донори можуть здати кров у комфортній атмосфері, отримавши яскраві емоції та світлини на згадку.
  • Ефективна комунікація з донорами. Координаційний центр ДонорUA у зручному режимі консультує донорів з будь-яких питань щодо донорства, а для їхнього заохочення постійно діє бонусна програма.

«Згідно з ухваленим документом, пацієнтам не доведеться шукати донорів крові, щоб отримати належну медичну допомогу та боротися за своє життя. Зокрема, молодь заохочуватимуть бути активними, фахівці мотивуватимуть здобувачів освіти добровільно і регулярно ставати донорами крові і їх компонентів. Для цього в закладах загальної середньої та вищої освіти проводитимуть заходи для популяризації донорства крові», — зазначається на сайті МОЗ.

Наразі ДонорUA є єдиною в Україні професійною системою рекрутингу та координації донорів крові та її компонентів. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 160 000 донорів. Більше 7 500 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Leopolis.news