logo
27/04
26/04
25/04
2 ...

Комісія Верховної Ради розглянула скарги курсантів Академії сухопутних військ у Львові

21-03-2024 15:04279

Комісія Верховної Ради розглянула скарги курсантів Академії сухопутних військ у Львові
Фото: зі сторінки у Facebook

Учора, 20 березня, у Львові відбулося засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування фактів порушення прав військовослужбовців в академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Зокрема, курсанти вишу скаржаться на булінг та застосування фізичної сили, а також на погане забезпечення та якість харчування.

Про це повідомила членкиня ТСК, нардепка від «Слуги народу» Юлія Яцик, на засіданні обговорили виявлені під час перевірки закладу проблеми.

За її словами, на засіданні обговорили проблематику Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (НАСВ), виявлену пів час перевірки закладу, а саме:

  • всі курсанти поскаржились на якість харчування в їдальнях (доречі, скарг на їжу на полігонах та в навчальних центрах не було). Члени ТСК завітали на сніданок курсантів, скуштували особисто деякі страви та вилучили зразки продуктів для проведення експертизи їх якості. Про висновки поговоримо після отримання результатів відповідних експертиз.
  • мобілізованим особам, які проходять ВОС 100 на полігоні видається лише один комплект військової форми, комплекти на підміну вони купують за власний кошт. Це питання до Міноборони.
  • несправедливість нарахування грошового забезпечення для курсантів, які вступили до академії з цивільного життя (2350 грн/міс), і збереження зарплати для курсантів-військовослужбовців, які прийняті на навчання за контрактом (22000 грн/міс). ТСК підготує відповідні пропозиції до Міноборони.
  • членами ТСК опитано рондомно близько 200 курсантів про існування нестатутних відносин та застосування фізичних заходів впливу з боку викладачів навчального закладу. Зафіксовано численні скарги курсантів на конкретних службових осіб НАСВ. Начальнику академії П.П.Ткачуку доручено провести перевірку цих фактів та доповісти на наступному засіданні ТСК.
  • встановлено випадки булінгу та цькування дівчат-курсанток за ознакою статі з боку начальника курсу А., який вважає, що дівчатам не місце в армії. Внаслідок тотальної недовіри до дівчат, які на думку А. «косять» від виконання завдань, встановлено випадок, коли одна з курсанток знаходилась на лекціях з внутрішньою кровотечею без надання їй медичної допомоги.
  • анонімні опитування курсантів, проведені ВСП показали, що 15% респондентів вказують на застосування заходів фізичного впливу в НАСВ
  • розглянули колективну скаргу до ТСК від курсантів НАВС, які скаржилися на надання звільнень курсантам виключно у разі, якщо за курсантом приїжджають батьки або дружина. Там цілий детектив, тому деталі будуть в окремому пості.
  • за інформацією правоохоронних органів за фактами економічних злочинів (зловживань під час будівництва та здійснення закупівель) в НАСВ порушено 10 кримінальних проваджень; ще 6 за фактами прильотів по обʼєктам НАСВ. Висновки ТСК по отриманим від правоохоронцям матеріалам будуть надані після їх опрацювання
  • всі курсанти скаржились на недостатність фізичного виховання (для військових один урок фізри на тиждень - це дійсно мало), (при наявності двох спортзалів лише один використовується повноцінно, а вхід до другого дозволений за певними списками керівництва виключно для курсантів збірних команд)
  • відсутність власних бомбосховищ зумовлює необхідність переміщення курсантів на час повітряної тривоги в найближчі укриття поза територією НАСВ.

При тому, що кульгає виховничий процес, майже всі курсанти відзначили потужність викладацького складу академії.

Наступного дня начальник Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного Павло Ткачук також повідомив про засідання комісії. Він подякував її членам за увагу до вишу. Водночав, начальник військового вишу утримався від публічних коментарів щодо скарг курсантів академії.

«Днями у нашому навчальному закладі відбулось виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України у військових формуваннях та правоохоронних органах, під головуванням Голови ТСК народного депутата України Анни Скороход.

Разом із колегами-парламентаріями Юлією Яцик та Сергієм Кузьміних, а також групою експертів, вони мали можливість ознайомитись зі специфікою функціонування Національної академії, процесом підготовки військових фахівців для Сил оборони України, вивчити можливі проблеми.

Дякую членам ТСК за увагу до нашого навчального закладу, Вітчизняного війська та вишколу захисників України.

Вважаю, що демократичний цивільний контроль є дієвим інструментом, навіть в умовах воєнного стану», – написав Павло Ткачук у Facebook.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news