logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Сьогодні – Міжнародний день людини із синдромом Дауна

21-03-2024 17:52439

Сьогодні – Міжнародний день людини із синдромом Дауна
Фото: соцмережі

21 березня відзначають Міжнародний день людини із синдромом Дауна. За різними оцінками, щороку народжується від 3 до 6 тис. дітей із цією генетичною особливістю. 

Про це повідомляє пресслужба МОЗ. 

Що таке синдром Дауна?

Це набір симптомів, що розвинулися через присутність додаткової 21 хромосоми. Більшість людей мають 23 пари хромосом, успадкованих від кожного з батьків, – загалом 46 хромосом. Коли є додаткова до однієї із пар хромосома, то це називають трисомією. Це змінює те, як розвиваються мозок і тіло дитини. Тому люди із синдромом Дауна потребують додаткового піклування про здоров’я і розвиток.

Як діагностують синдром Дауна?

Діагноз можна встановити ще до народження дитини. Для цього всім вагітним проводять пренатальний скринінг за допомогою УЗД. У разі підозри синдрому Дауна можуть провести діагностичні тести, коли беруть зразок клітин плоду. Ці тести забезпечують діагноз майже зі 100% точністю, проте вони можуть нести певні ризики для мами та дитини. Їх проводять тільки в разі істотних підозр, що з’явилися під час скринінгу.

Які прояви має синдром Дауна?

Ступінь проявів може бути різним. Синдром Дауна може спричинити затримку розвитку, у тому числі й інтелектуального, а також інші медичні стани, як-от захворювання слуху, серцево-судинної системи тощо. Люди із синдромом Дауна мають більші ризики хронічних захворювань, тому важливо уважно ставитися до способу життя і профілактичних обстежень.

Якої допомоги потребують люди із синдромом Дауна?

Спеціальні заняття зі спеціалістами із самого народження, заняття з фізичними терапевтами, ерготерапевтами, логопедами, педіатрами, психологами, інклюзивне освітнє середовище допомагають дітям із синдромом Дауна покращити фізичний та інтелектуальний розвиток, збільшити самостійність та краще інтегруватися в суспільство. 

За умови підтримки, люди, народжені з синдромом Дауна, можуть мати щасливе та здорове життя. Деякі з них будуть більш незалежними, інші – потребуватимуть регулярного догляду. Проте усі вони можуть бути інтегрованими в суспільство, можуть працювати, займатися творчістю. 

Для того, щоби підтримати, розвіяти міфи та стереотипи про людей із синдромом Дауна, кожного року у цей день березня проходить флешмоб Lots of Socks. Щоб долучитися, вдягайте різнобарвні непарні шкарпетки та виставляйте фото у соцмережах із хештегами #шкарпетуйся, #lotsofsocks, #worlddownsyndromeday.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news