logo
26/04
24/04
23/04
22/04
20/04
18/04
17/04
2 ...

Україна звернулася до МОК через дозвіл російським та білоруським тенісистам змагатися разом на одному полі

21-03-2024 21:36181

Україна звернулася до МОК через дозвіл російським та білоруським тенісистам змагатися разом на одному полі

Президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт, т.в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний та президент Федерації тенісу України Сергій Лагур звернулися до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха та президента Міжнародної тенісної федерації (ITF) Девіда Гаггерті у зв’язку рішенням останньої дозволити російським та білоруським тенісистам змагатися разом на одному полі.

Про це повідомляє НОК. 

У листі вказується, що правила нейтралітету МОК, спочатку опубліковані у березні 2023 року та оновлені у грудні 2023 року для Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, явно зазначають, що «команди атлетів з російським або білоруським паспортом не можуть бути розглянуті» та «не можуть брати участь в Олімпійських іграх Париж 2024». Це є суттєвим для мандату МОК та МПК, згідно з яким власники російських та білоруських паспортів можуть змагатися лише як індивідуальні нейтральні спортсмени. 

Крім того у листі наводяться факти підтримки російськими атлетами загарбницької війни проти України. Зокрема, 8 грудня 2022 року Вероніка Кудєрмєтова була нагороджена медаллю «100 років формування Татарської Автономної Радянської Соціалістичної Республіки». Російська тенісистка особисто отримала свою нагороду від Президента Татарстану, Рустама Мінніханова, який був під санкціями Канади та США за підтримку російської агресії. 

Єлена Весніна та Мірра Андрєєва вподобали кілька постів на підтримку російської агресії та Путіна. 

Анастасія Потапова відвідала матч WTA, одягнена у футболку «Спартак». На футболці також було ім'я санкціонованої компанії «Лукойл». 

«Попри те, що ITF може мати причини, пов'язані з конвенцією, які підтримують це рішення, підписанти листа наполегливо закликають переглянути цей підхід. Сприйняття громадськістю пар російських або білоруських тенісистів, які змагаються на подіях проти інших пар на основі національності, неминуче вказує на те, що вони представляють свої країни. Це кардинально суперечить ширшому підходу, узгодженому МОК та МПК, який забороняє представництво російської або білоруської держави на міжнародних спортивних змаганнях, тим самим виключаючи команди з цих країн», – зазначають у НОК. 

«Також непохитною залишається позиція України: допоки російські війська, підтримувані білоруським урядом, продовжують свою жорстоку війну проти українського народу, представники країн-акресорів мають бути відсторонені від участі у будь-яких міжнародних змаганнях, у будь-якому статусі», – наголошено у листі.

Leopolis.news