logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Львівська поетеса Наталія Калиновська Всесвітній день поезії відзначила у Самбірському ліцеї імені Андрія Чайковського

22-03-2024 09:27474

Львівська поетеса Наталія Калиновська Всесвітній день поезії відзначила у Самбірському ліцеї імені Андрія Чайковського
Фото: Миколи Сенейка

Вчора, 21 березня,  Всесвітній день поезії членкиня Львівських організацій НСПУ, НСЖУ, Української асоціації письменників, Всеукраїнського об’єднання «Письменники Бойківщини», Заслужений діяч естрадного мистецтва України, науковець, педагог Національного університету «Львівська політехніка, авторка 25 поетичних збірок, лауреатка престижних літературних премій Наталія Калиновська відзначила у Самбірському ліцеї імені А. Чайковського.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

Поспілкуватись з сучасним майстром поетичного слова зібралися учні старших класів, викладачі української мови, а водночас поети Оксана Скварко-Грицько, Надія Писко з директоркою Світланою Якубовською. Сценарій свята був творчо продуманим. Учні ліцею підготували сценки за твором «Маруся Чурай», з неабиякою майстерністю декламували вірші зі збірки Наталії Калиновської «Душа дзвенить струною ліри». В них відлунювалися чарівні почуття обов’язку людини на землі, любові, взаємин, виокремлено роль лірики для кожного з нас. У поетичному слові авторка передала красу землі, рідного міста Лева. 

На зустрічі Наталія Калиновська презентувала не лише власні поетичні видання. Розповіла про зароджений нею тепер вже Всеукраїнський літературний дитячий конкурс «У римах світлих оживає слово». Усупереч війні другий рік на це творче змагання з різних  міст і сіл юні письменники надсилали свої доробки. Їх фахове журі високо оцінило. 

Відтак молоду поезію Наталія Калиновська упорядкувала і видала колективні збірки –  »Голос війни», а тепер « Голос війни - 2». За її словами, це справжня літературна сповідь юних поетів, прозаїків. В творах молодих авторів домінує національний патріотизм, філософська тематика, пейзажна лірика, щира віра в перемогу добра над злом, що сьогодні в умовах війни є надзвичайно актуальним. 

«Безперечно, – зазначила Наталія Калиновська, – у художньому слові юних поетів, прозаїків не бракує чистих і відвертих почуттів любові до України, її землі та народу. За цим яскраво проглядається талант, а конкурс «У римах світлих оживає слово» якраз його знаходить і плекає яскраве майбутнє української літератури. Приємно, що завтрашні письменники виростають у ліцеї імені А. Чайковського, подають свої твори на конкурс. І мають гарні успіхи». 

Наталія Калиновська надзвичайно чуттєво читала дитячі вірші з «Голосу війни-2», а також власної найновішої збірки «Митті одкровень». Розлого презентувала видання «Шануй своє коріння», в якому авторка відобразила палітру спадковості поколінь, вічних цінностей родинного затишку, одвічного материнського почуття взаємин матері і сина. У поетичному слові розкрито зміст і філософію земного життя.

Гарно були сприйняті пісні на слова Наталії Калиновської, які виконують популярні солісти. Вона подарувала ліцеїстці Вікторії Мацигін як учасниці літературного конкурсу «У римах світлих…» Подяку його журі та колективний збірник «Голос війни-2». Таке ж видання отримали також директорка та вчителі української мови і літератури цього найстаршого у Самборі навчального закладу, зі стін якого вийшов  письменник Андрій Чайковський.

Водночас Наталія Калиновська бібліотеку ліцею поповнила трьома книжками – «Голос війни», «Голос війни-2» і «Миті одкровень». Нагородою для неї від присутніх були оплески, а дирекції – букет квітів. Поетеса зізналася, що це для неї була особлива зустріч у надзвичайно теплій і щирій атмосфері, яку створила любов до поезії.

«У ліцей імені А.Чайковського, – поділилася думками його директорка Світлана Якубовська, – багата сива історія. Вона увічнена у двох книжках. А тепер в його біографію завдяки зустрічі з львівською поетесою Наталією Калиновською  буде вписано новітній рядок».

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news