logo
27/04
26/04
25/04
2 ...

На Самбірщині чоловік самотужки складає дрони, які військові вже протестували і схвалили

25-03-2024 08:26214

На Самбірщині чоловік самотужки складає дрони, які військові вже протестували і схвалили
Фото: Любові Кіпоренко

Житель м. Хирів Самбірськогорайону Василь Гавриляк у власному помешканні  самотужки налагодив складання FPV-дронів. До нього, щоб протестувати залізні «пташки» на здатність виконувати бойові завдання, навідалися  волонтери ГО «Сильні, коли разом»,  військові фахівці, а також журналістка сайту «Ваш голос Прикарпаття» Любов Кіпоренко.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

На той момент у домашній майстерні Василя Гавриляка делегація побачила вже два  готові дрони, а дві інші «пташки» були в процесі доробки. Їх арсенал невдовзі поповнять ще дві – для них очікує на комплектуючі.

Цією справою пан Василь зацікавився у січні цього року. Перед тим радився з воїнами 30 окремої механізованої бригади. Саме в її складі служить його син Андрій, захищаючи незалежність держави. Зрозумів, що військові мають неабияку потребу в «пташках». Відтак відкрив рахунок, оголосив збір коштів. Таким чином зміг закупляти все необхідне для збору дронів у домашніх умовах. На їх виготовлення витрачає менше дня.

Одна така «пташка», за підрахунками Василя Гавриляка, обходиться в межах 11 тисяч гривень. Якби було більше коштів на закупівлю деталей, то й інші майстри охоче б зголосилися допомогти.

Випробування показали, що він може нести на собі до 1.5 кг бойового «подарунку» і скинути йому ворогові на голови чи на його техніку.

Підготував Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news