logo
26/04
19/04
16/04
08/04
07/04
05/04
04/04
02/04
31/03
29/03
27/03
2 ...

Нові осередки зростання червонокнижного шафрану Гейфеля виявили на Львівщині

25-03-2024 18:21303

Нові осередки зростання червонокнижного шафрану Гейфеля виявили на Львівщині
Фото: Львівська ОВА

Нові осередки знайшли у Червоноградському районі під час кількаденних наукових обстежень.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

У березні на території філії «Львівське лісове господарство» ДП «Ліси України», в Червоноградському районі відбулись кількаденні наукові обстеження неподалік хутора Рокитна с. Волиця (Двірцівська), с. Бутини та с. Куличків.

У результаті, там знайшли три нові осередки зростання реліктової малополіської популяції шафрану Гейфеля, занесеного до Червоної книги України. Загальні площа становить понад 100 га.

Науковці Національного лісотехнічного університету та ЛНУ імені Івана Франка, з’ясували, що малополіська популяція шафрану Гейфеля розташована куртинно на площі орієнтовно 2000 га в межах шести лісництв філії «Львівське лісове господарство» ДП «Ліси України».

«Станом на сьогодні популяція потребує більш детальних обстежень, детальних картувань та термінового впровадження заходів з обмеження рубок лісу з метою охорони та збереження виду. Адже суцільні рубки головного користування та суцільні санітарні рубки лісу дуже негативно впливають на популяцію рослин, призводять до зміни умов освітлення та їх знищення», - розповів начальник управління охорони природних ресурсів департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Андрій Сенюк.

Нагадуємо, що 21 травня 2019 року Львівська обласна рада, за ініціативи департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА, прийняла рішення про створення ботанічного заказника місцевого значення «Двірцівський». Загальна його площа – майже 64 гектари.  Заказник створили для збереження унікальних осередків виду, занесеного до Червоної книги, який зберігся в цих місцях з часів історичних перебудов флори в межах чотирьох контурів лісових масивів Реклинецького лісництва Сокальського ДЛГП «Галсільліс».

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news