logo
27/04
26/04
2 ...

У Львові провели вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола (ФОТО)

26-03-2024 13:34193

У Львові провели вечір пам’яті В’ячеслава Чорновола (ФОТО)
Фото: пресслужба ЛОР

У понеділок, 25 березня за підтримки Львівської обласної ради у Львівському палаці мистецтв відбувся вечір пам’яті «Чверть століття Україна без В’ячеслава Чорновола».

Про це інформує пресслужба ЛОР. 

Захід присвятили 25-й річниці загибелі видатного українця, громадського діяча та політика, голови Львівської обласної ради першого демократичного скликання В’ячеслава Чорновола. 

Споминами про В’ячеслава Чорновола поділилися соратники політика – Ярослав Кендзьор, Ігор Калинець, Михайло Косів, Степан Давимука, Мирослав Маринович, Святослав Максимчук, донька дружини Чорновола Атени Пашко — Ірина Волицька, депутатка Львівської обласної ради I й VIII скликань Ореслава Хомик. 

Промовці розповіли про маловідомі сторінки життя та політичної діяльності журналіста і політв'язня, лідера Народного Руху України й кандидата в президента України В’ячеслава Чорновола.

 Політична діяльність у час радянської окупації, суд на Чорноволом, ув'язнення у камері смертників, національне відродження, боротьба за незалежність української церкви та держави, тріумфальна перемога на виборах до Верховної ради України й Львівської обласної ради, реєстрація кандидатом у Президенти України, присяга голови Львівської обласної ради, політична боротьба і зрада соратників, фейки, які поширювати про Чорновола, і, зрештою, смерть у 1999 році, яку соратники називають убивством. 

Відеоспогади про життя В’ячеслава Чорновола підготував Ярослав Кендзьор. «Я хотів би, щоби під час нашої розмови у залі з нами був присутній сам В'ячеслав Чорновіл. Щоб ви бачили та чули його голос, його жести, його полум'яну пристрасть щось доводити й аргументувати», – сказав Ярослав Кендзьор. 

«В’ячеслав Чорновіл – це велет українського духу, лідер нації й вроджений правозахисник. Це потужна людина з блискавичною реакцією на виклики життя. А на той час були не менш серйозні виклики, ніж сьогодні. Першими рішеннями Львівської обласної ради потрібно було розривати зв'язок виконкому з комуністичною партією, встановлювати національні символи тощо. Згадую про його вибуховість, емоційність, надзвичайну щирість і відвертість, якою також користали вороги. При його головуванні нас застав путч ДКНС. І першим в ці страшні години з України відреагував В’ячеслав Чорновіл. Цим він врятував честь країни», – пригадує про спільну роботу депутатка Львівської обласної ради першого скликання Ореслава Хомик.  

«Щиро вдячний усім, хто був біля В’ячеслава Чорновола у час боротьби за українську незалежність. Ви говорили про українську державу і церкву, коли про неї не можна було згадувати. Якби не ви, української держави б не було. Сьогодні усі маємо розуміти, що ми робимо для української держави, як ми відстоюємо її суверенітет так, щоби не підвести тих, хто дав можливість творити українську державу. Впевнений, що якби Чорновола б не убили, ми б уже давно були в НАТО і Європейському Союзу. Саме тому потрібно дати відповідь на те, хто ж убив В’ячеслава Чорновола», – сказав під час виступу заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод. 

 

Leopolis.news